« Život
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
OLAKŠAVANJE BOLI

Ljubav doista djeluje poput droge

Intenzivna romantična ljubav djeluje poput droge, tvrde znanstvenici, nakon što su otkrili da takve emocije mogu biti učinkovite kao morfin za olakšavanje boli

Ljubavni osjećaji djeluju kao jako olakšanje od boli
Ljubavni osjećaji djeluju kao jako olakšanje od boli (Shutterstock)
Više o

ljubav

,

droga

,

mozak

,

bol

,

otpis dugova

Američki znanstvenici testirali su teoriju na 15 muških i ženskih volontera koji su bili u strastvenoj ranoj fazi svoje ljubavne veze. Pokazivane su im fotografije njihovih partnera, dok im je preko električnih dioda na dlanovima puštana struja koja je izazivala blage doze boli. U isto vrijeme, volonterima su pomoću magnetske rezonance skenirani mozgovi.

Studija je pokazala da ljubavni osjećaji, koje su potaknule fotografije voljenih, djeluju kao jako olakšanje od boli. No, fokusiranje na fotografiju atraktivne osobe nije imalo isti učinak kao i promatranje partnera. Skeneri su pokazali da se efekt ljubavi može usporediti s onima poput morfina i kokaina, koji utječu na moždane centre za nagrađivanje. 

Dr. Sean Mackey, voditelj studije na Medicinskom sveučilištu Stanford objašnjava: "Kada su ljudi u toj strastvenoj fazi ljubavi, postoje očite promjene u njihovom raspoloženju koje utječu i na iskustvo boli. U ovom istraživanju proučavamo sustave u našem mozgu te kako utječu na bol. To su vrlo duboki, stari sustavi koji uključuju dopamin, primarni neurotransmiter koji pak utječe na raspoloženje, motivaciju itd."

Osim toga, volonteri su imali mentalne izazove poput razmišljanja o sportovima bez lopte, kako bi svoj um odmakli od boli. Cilj je bio ispitati da ljubav ne djeluje samo kao distrakcija. Znanstvenici su otkrili da i ljubav i distrakcija ublažavaju bol, ali utječu na različite dijelove mozga. Dr. Jarred Younger, suradnik na projektu dodaje: "Ljubavno inducirana analgezija mnogo je više povezana s centrima nagrađivanja u mozgu, a to su isti oni centri na koje utječu neki lijekovi ili droge."

14.10.2010. 15:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh