« Život
objavljeno prije 9 godina i 6 mjeseci
1,2 ... 1,2 ...

Koliko treba vježbati za zdravlje

Tjelesna aktivnost trebala bi biti dnevna rutina za sve uzraste, a kroz godine naše tijelo ima različite potrebe za vježbanjem

Koliko treba vježbati u kojim godinama
Koliko treba vježbati u kojim godinama (Shutterstock)
Više o

djeca

,

zdravlje

,

tjelovježba

,

vježbanje

,

odrasli

Tjelesna aktivnost nužna je za zdravlje, no u ovo užurbano vrijeme nije jednostavno uskladiti sve obaveze i odvojiti vrijeme za vježbanje, pa nije loše znati koliko je vježbanja potrebno da bi blagotvorno utjecalo na naše zdravlje.

Vježbati treba početi odmah po rođenju, zapravo, pa bi tako djeca prije nego što počnu puzati trebala biti poticana na primjerene fizičke aktivnosti - uzmanje igračaka, okretanje glave i što više pomicanja nogu i ruku.

>> Kad je najbolje vježbati >>

Hrvatski zavod za javno zdravstvo napravio je vodič za pravu mjeru aktivnosti kroz dan, pa bi tako djeca trebala imati barem tri sata fizičke aktivnost dnevno, od ustajanja preko laganog hodanja do brzog hoda i trčanja, a stručnjaci preporučuju uključivanje u organizirano vježbanje od treće godine života.

>> Vježbanje prema tipu tjelesne građe >>

Djeca do 6 do 12 godina i mladi od 13 do 17 godina trebali bi se dnevno baviti fizičkim aktivnostima barem sat vremena dnevno, s tim da su sve dodatne aktivnosti bonus za zdravlje, poput umjerenog vježbanja u teretani za jačanje kostiju i mišića. 

>> Intenzivno vježbanje 10 minuta dnevno najbolje je za zdravlje >>

Od punoljetnosti do 64. godine života dnevno bi se trebalo baviti umjerenom aerobnom aktivnošću barem pet dana u tjednu, ili tri dana u tjednu vježbati jačim intenzitetom dvadesetak minuta. 

Eto, brojke su tu ... a koliko često vi vježbate?

06.12.2014. 09:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh