« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
SAVJETI

Koja hrana vam daje, a koja uzima energiju

Ako napravite sami svoju energetsku pločicu od zobenih pahuljica, orašastih plodova, grožđica i meda, imat ćete uvijek pri ruci stabilan i dugotrajan izvor energije

Voće je stabilan i dugotrajan izvor energije
Voće je stabilan i dugotrajan izvor energije (Arhiva)
Više o

hrana

,

energija

,

nezdrava hrana

,

zdrava hrana

,

šećer

,

procesirana hrana

,

zdrave masnoće

,

prirodna hrana

,

sirova hrana

Glad ne pita, pa često na brzaka nešto strpamo u usta i ne razmišljajući o tome što će to zapravo napraviti našem tijelu. Kako ima hrane koja nam daje energiju, ima i one koja nam je zapravo oduzima ili nam radi probleme.

Ako želite dobiti energije, jedite zdrave masnoće koje se mogu naći u maslinovom ulju, orašastim plodovima ili avokadu, jer one olakšavaju probavu i ne napuhuju nas. Naravno, bilo bi dobro ne pretjerivati, jer i najbolje stvari mogu štetiti u prevelikim količinama. 

Integralna ili cjelovita hrana neka bude vaš drugi izbor, Namirnice koje su najmanje obrađene i najbliže prirodnom stanju dat će dugotrajnu i mirnu opskbu energijom, primjerice grah, mahunarke, cjelovite žitarice, voće i povrće. Takvu hranu možete koristiti i procesiranu, no pripazite na deklaraciju i birajte onu s najmanje sastojaka i dodataka. Kruh i tjestenine trebali bi biti od cjelovitih žitarica.

Uz prehranu važno je piti i dovoljno vode, uz svaki se obrok preporučuje 2.5 dl vode, a sjajna je ideja ljeti navaliti na voće puno vode za doručak, poput lubenice ili dinje.

Ako napravite sami svoju energetsku pločicu od zobenih pahuljica, orašastih plodova, grožđica i meda, imat ćete uvijek pri ruci stabilan i dugotrajan izvor energije.

No, ima i hrane koja nam jednostavno oduzima snagu, a najgora su umjetna sladila. Ona tijekom probave stvaraju niskokalorične šećerne alkohole poput sorbitola, manitola i popularnog xylitol koji uznemiruju želudac i stvaraju plinove. Ako su vam žvakaće gume drage, ograničite njihovu upotrebu.

Možda i najveće zlo je industrijski prerađena hrana koja daje trenutnu dozu energije, no jednako tako brzo prolazi u krv i naglo pada. Stoga, nemojte nikada jesti samo slatko, već kao desert nakon obroka u kojem je bilo bjelančevina i masnoća što će usporiti apsorpciju šećera i spriječiti nagle promjene razina šećera u krvi. 

Pripazite na unos vode, jer dehidracijom pada volumen krvi i stanice organa i mišića dobivaju manje kisika, što vas čini umornima. Alkohol je poželjno izbjegavati navečer jer upravo dovodi do dehidracije, a takozvani energetski napici puni su šećera, kofeina i drugih sastojaka koji djeluju kao slatko - daju brzu navalu energije, no jednako brzo je i gubite.

17.04.2013. 09:13:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Yurica
    17.04.2013. 15:02
    Toliko zabluda i gluposti u ovome članku da je to milina:

    1) što niste onda dali recept kako (actually - kad ste članak već uzeli od nekog) napraviti sam energetsku pločicu
    2) popiti 2,5 dcl vode uz svaki obrok je najgore što možete učiniti za svoju probavu jer time razblažujete želučane sokove u kojima su enzimi potrebni za dobru probavu hrane pa time onemogućavate dobro probavljanje hrane. Voda se eventualno može piti 20-ak min. prije jela a nakon jela - 2 sata nakon ugljikohidrata a 3-4 sata nakon proteina
    3) sva nova medicinska stajališta (ponovno) pokazuju da su životinjske masti zdravih životinja zdrave i ne samo to nego neophodne želimo li biti zdravi. Uočeno je da je povećana incidencija malignih bolesti kod ljudi koji su se odrekli zdravih životnjskih masnoća tipa, maslac, masni sirevi, etc.. Pročitajte malo knjigu njemačkog kardiokirurga sa dugogodišnjim iskustvom: (Walter Hartenbach
    LAŽ O KOLESTEROLU - Bajka o lošem kolesterolu)
    4) da, velike količine crvenog mesa mogu biti nezdrave ali opet (vezano uz točku 3) ) neće biti nezdrave ako ih jedemo sa pripadajućom masnoćom. Međutim danas svi žele samo krto meso na krmenadlima a nitko i pripadajući špek, koji je zapravo zdrav i taj krmenadl čini zdravim. Krmenadl bez njegovog špeka jest nezdrav i ne valja ga takvog jesti.
    5) zdravi maslac je (uz svesrdnu pomoć industrije margarina) proglašen nezdravim a margarin koji u sebi sadrži konzervans (pokušajte na policama dućana pronaći margarina bez konzervansa) on je kao zdrav...!??

    Dajte redakcijo malo pripazite kakve članke stavljate na sajt i tekstovima "trujete" narod...a narod vam vjeruje...dakle trebate odgovorno pisati...navoditi reference a ne samo nešto "tresnut i ostat živ"
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh