« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
MLJAC

Mediteranska kuhinja jamstvo protiv niza kroničnih bolesti

Riba i školjke, mnogo povrća jakih boja, maslinovo ulje i sve na lešo.

Što jesti da bude zdravo
Što jesti da bude zdravo (Arhiva)
Više o

zdrava prehrana

,

mediteranska hrana

Strogo pridržavanje tzv. mediteranskog režima prehrane može smanjiti opću smrtnost i smrtnost od kardiovaskularnih bolesti, kao i učestalost kroničnih bolesti poput raka te Parkinsonove i Alzheimerove bolesti, prema najnovijem istraživanju.

Mediteranska hrana, kakvu uglavnom uzimaju stanovnici uz Sredozemno more, temelji se na maslinovu ulju, voću, žitaricama, orašastim plodovima, povrću i ribi, uz manje količine crnog vina, ali i uz ograničenu potrošnju mesa, mliječnih proizvoda i alkohola.

Već je godinama poznato da je svaka namirnica iz te kuhinje dobra protiv kardiovaskularnih bolesti i kroničnih degenerativnih bolesti, ali znanstvenici kažu da još nije bilo istraživanja o utjecaju takve prehrane na dulje vremensko razdoblje.

Skupina znanstvenika sa sveučilišta u Firenci pod vodstvom Francesca Sofija, čiji su radovi u četvrtak objavljeni na internetskoj stranici British Medical Journala, obradila je podatke prikupljene u 12 međunarodnih istraživanja provedenih od 1966. do lipnja 2008., u kojima je sudjelovalo više od 1,5 milijuna ispitanika čije su se prehrambene navike i zdravlje pratili od tri do 18 godina.

Tako su utvrdili da je strogo pridržavanje mediteranskog režima prehrane povezano s puno manjim rizikom smrtnosti. Opća smrtnost i smrtnost od krvožilnih bolesti manja je za devet posto kod korisnika mediteranske prehrane, učestalost raka manja je šest, a Parkinsonove i Alzheimerove bolesti 13 posto. 

19.04.2013. 18:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh