« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
HAK

Kakvi su Hrvati vozači?

Istraživanje HAK-a dalo je neke brojke oko kojih bi se svi trebali prilično zabrinuti

Hrvati su katastrofa za volanom
Hrvati su katastrofa za volanom (Arhiva)
Više o

alkohol

,

vozači

,

vožnja

,

mobitel

Istraživanje Hrvatskog autokluba dalo je apsolutno porazne podatke o vozačkoj kulturi Hrvata, što i sami možemo vidjeti na cestama svaki dan.

Nevjerojatnih 81 posto Hrvata razgovara na mobitel u vožnji, a četvrtina ih to radi često, 71 posto priznaje da voze umorni, a dva posto više ih tijekom vožnje pije bezalkoholna pića. 

Onih koji jedu u vožnji ima 63 posto, dok gotovo četvrtina vozača puši u vožnji. Fascinira nesmotrenost čak 36 posto vozača koji u vožnji pišu e-mailove, lajkaju statuse na Facebooku ili pišu SMS-ove, a sedam posto ih to radi vrlo često. 

Naravno, ne bi mi bili Hrvati da se 93 posto ispitanika ne smatra dobrim vozačima, iako jednak broj ispitanika u vožnji istovremeno radi nešto vrlo opasno kao što je tipkanje poruke na mobitelu, jedenje, pušenje ...

Od tih velikih 93 posto dobrih vozača čak 54.6 pošteno priznaje da ne poštuje prometne znakove, što znači da je brojka sigurno veća.

Muškarci su naročito grozni u vožnji, jer 12 posto njih samopouzdano radi sve tri visokorizične, protupropisne radnje, za razliku od upola manje žena, dok dvije od tri te radnje radi 29 posto muškaraca i 22 posto žena.

Tek 28 posto žena vozača i 19 posto muškaraca ne radi niti jednu rizičnu radnju tijekom vožnje, pa ako ste među njima, preporučujemo da otvorite barem tri para očiju dok vozite između gore navedenih "dobrih vozača".

05.03.2013. 18:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh