« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
PRAKTIČNI SAVJETI

Kako skuhati stvarno dobru kavu

Izvucite ono najbolje iz zrna kave - smeđi napitak pretvorite u poseban užitak uz par korisnih savjeta

Kako skuhati odličnu kavu
Kako skuhati odličnu kavu (Free Digital Photos)
Više o

kava

,

recept

,

turska kava

,

kuhanje kave

,

najbolja kava

Svi znaju skuhati kavu, no razlike u kvaliteti su velike. Postoji niz zamki na koje treba obratiti pozornost ukoliko svoju ritualnu šalicu kave želite pretvoriti u poseban užitak. Pritom ne mislimo na instant kave, nego prave kave koje možemo samljeti kod kuće ili kupiti mljevene.

Gdje čuvati kavu?
Kavu čuvajte na suhom i hladnom mjestu, u posudi koja ne propušta zrak kada se zatvori. Postoji mit koji kaže da je kavu najbolje držati u hladnjaku, međutim to nije točno - kava u hladnjaku gubi aromu i upija mirise ostalih namirnica. Kupujte manje količine koje ćete u dogledno vrijeme i potrošiti (kava u zrnu duže ostaje svježa od mljevene kave).

>>Eko savjet tjedna - kava

Temperatura vode
Kavu nije dobro šokirati kipućom vodom. Ukoliko pripremate tursku kavu, u džezvu stavite hladnu vodu a na vrh odgovarajuću količinu mljevene kave (uglavnom jednu žlicu po osobi i još jednu "za džezvu"). Ostavite na vatri dok ne zakuha (kava će se tada "dignuti"). Ukoliko pripremate french press, pričekajte 15-tak sekundi da se kipuća voda smiri, a temperatura spusti. Tek tada vodu prelijte preko kave.

Tvrdoća vode
Tvrdoća vode bitno utječe na kvalitetu napitka. Što je voda tvrđa, to je kava lošija. Profesionalni automati za kavu stoga već imaju ugrađene filtere za vodu, a kvalitetu vode kod kuće također možete regulirati odgovarajućim filterima.

Koliko kave koristiti?
Količina zapravo ovisi o jačini koju želite u šalici. Kao što je navedeno, kod turske kave se uglavnom stavlja jedna žlica po osobi i još jedna dodatna "za džezvu". Računajte da vam po šalici treba oko osam grama kave. Kava za espresso ili tursku kavu mora biti sitno mljevena, dok je za french press potrebno grublje mljeveno zrno.

Mlijeko 
Svježe, punomasno mlijeko svakako je najbolji izbor. Trajno mlijeko mijenja okus kave, a mlijeka s niskim udjelom masnoće kavu će samo razvodniti. 

04.09.2012. 08:36:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    TeddyC
    16.02.2013. 08:26
    Hvala na savjetu! Evo bas sam trazio da vidim kako se kuha kava jer zaista neznam :D Pozdrav.
  2. avatar
    Adam
    30.10.2013. 14:53
    Inače do sad bi je kuhao tako da bih kavu dodao na kraju u kipucu vodu, probao sam ovaj nacin i moram priznati da je sad dosta ukusnija.
    Hvala i pozdrav!
  3. avatar
    Fatima
    02.11.2016. 11:22
    Koliko je zrna kafe potrebno samleti da bi se skuvala jedna šoljica kafe?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh