« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
BR. 15

Eko savjet tjedna - kava

U jednoj šalici kave nalazi se oko 140 litara (!) virtualne vode, a veliki problem za okoliš predstavlja i pakiranje

Kava
Kava (Free Digital Photos)
Više o

kava

,

eko savjet tjedna

Na većini plantaža kave u Južnoj i Srednjoj Americi, Africi, Aziji i pacifičkim otocima koriste se pesticidi koji su opasni za okoliš i zdravlje. Štetni su za tlo i otpadne vode, ugrožavaju biološku raznolikost kao i zdravlje domaćeg stanovništva.

U jednoj šalici kave nalazi se oko 140 litara virtualne vode, odnosno vode koja se koristi za uzgoj biljaka, transport, prženje i pakiranje kave. Na svijetu se godišnje popije oko 590 milijardi šalica kave, a kako bi cijene ostale pristupačne proizvođači vode cjenovne ratove na račun prirode i radnika.

>>Virtualna voda - plavo zlato koje bi moglo dovesti do novih ratova

To ne znači da trebamo prestati uživati u kavi, no svakako bismo trebali više pozornosti obratiti na kavu koju kupujemo i način na koji ju pripremamo.

Sjetite se samo kave u Hrvatskoj prije 15-tak godina? Na tržištu je bilo svega nekoliko proizvođača, prodavala se uglavnom jedna vrsta kave u pakiranju od 150 grama ili više. Danas u trgovinama nalazimo niz različitih kava i zabrinjavajuću količinu pakiranja - kava više nije samo u jednoj vrećici, nego postoje 3u1, 2u1 pojedinačna pakiranja, pa pojedinačna pakiranja instant kave unutar jedne kutije ili pojedinačne plastične kapsule koje predstavljaju najgoru opciju za okoliš.

Plastična kapsula u kojoj se nalazi pripravak kave za samo jednu šalicu u okolišu će ostati desetljećima što je neusporedivo s, primjerice, šalicom turske kave ili kave pripremljene u 'french press' lončiću.

Štetne posljedice za okoliš su manje ako je kava uzgojena na organski način. Takve kave nose oznaku "bio" na pakiranju i u pravilu su nešto skuplje. Nadalje, kave s oznakom 'fairtrade' na naše police stižu 'pravednom trgovinom' što znači da su za sirovinu plaćene poštene cijene te da lokalni proizvođač (najčešće siromašni poljoprivrednik zemlje u razvoju) od svog rada ima koliko-toliko poštene prihode.

Ne možemo izravno utjecati na poslovne prakse velikih kompanija koje su vodeći prerađivači i distributeri kave u svijetu. Međutim, možemo kupovati kavu s manje otpada i pripremati je na ekološki održiv način.

Ovako izgleda kava prije berbe:

Zemlje u kojima se uzgaja kava: 

13.04.2011. 10:30:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    dora
    14.04.2011. 01:47
    kapsule su stvarno ekološko zlo i potpuno su nepotrebne. velika obmana.
  2. avatar
    Ivana
    16.01.2015. 14:16
    Strašno je u čemu sve danas ima pesticida...u biti je čudo još koliko nam organizam odolijeva svemu tome što se nekad zvalo hrana a danas je većinom otrov!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh