« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
PRAVILNO JEDENJE

Tek ste jeli, a već ste gladni? Evo zašto

Jeli ste, ali osjećaj gladi vas ne napušta. Saznajte što radite krivo

Nemojte preskakati doručak
Nemojte preskakati doručak (Shutterstock)
Više o

hrana

,

doručak

,

glad

,

jelo

,

zdravi doručak

Osjećate li veliku glad iako ste upravo ručali, pojeli slasnu večeru ili nešto fino prigricnuli? Moguće je da ste pojeli hranu koja samo zavarava želudac osjećajem punosti što dovodi do fenomena koji se naziva 'povratna glad'. U nastavku objašnjavamo uzroke konstantne gladi.

Pijete previše zaslađenih pića

Zaslađena pića poput ledenog čaja, gaziranih sokova i sl., puna su visokofruktoznog kukuruznog sirupa. Stručnjaci preporučaju da prosječna žena ne bi smjela konzumirati više od 100 kalorija na dan iz dodanog šećera iz bilog kojeg izvora, a muškarac ne više od 150 kalorija, piše Mayoclinic.com. Fruktoza vara mozak zbog čega on šalje signale tijelu da je još uvijek gladno iako smo jeli dovoljno.

Bez doručka

Preskakanje doručka se možda nekome čini kao dobar put ka gubitku kilograma, ali istraživanja sugeriraju suprotno - doručak je neizostavni dio dnevne prehrane. Ako ne doručkujete unutar dva sata od buđenja, kasnije ćete se osjećati još gladnijima, a to pak dovodi do prejedanja i stalnog grickanja svega što vam dođe pod ruku. I tako sve do večer. Kako biste smršavili, jedite umjereno i ne preskačite doručak. Doručak vam lagano povisuje razinu šećera i inzulina kako biste imali energije tijekom dana, a to znači manju žudnju za hranom. Usput, jeste li doručkovali danas?

Ne vjerujete u salate

Korisnost jedenja salata je ogromna. Bogate su folatima (vitamini B skupine)koji su sjajni u borbi s nakupljanjem kilograma, sprječavanjem umaranja i depresije. Zdrave salate su također pune vitamina K koje je regulator inzulina i hranjiva tvar koja pomaže u uklanjanju osjećaja gladi - zbog njega ćete se osjećati sitima dulje.

Ne pijete dovoljno vode

Dehidriranost obično stvara osjećaj gladi. ako ste upravo jeli a još osjećate glad, popijte čašu mlake vode. Štoviše, 15 minuta prije svakog jela popijte jednu čašu vode i promatrajte hoće li glad nakon obroka splasnuti.

Ako baš ništa od navedenog ne pomaže, pokušajte s vježbama vizualizacije. Zamislite veliki hamburger. Dobro vizualizirajte svaki njegov sloj. Ako ste zaista gladni, hamburger će vam izgledati privlačno. Ako zapravo niste gladni, hamburger vam neće izgledati baš primamljivo.

04.09.2012. 12:47:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh