« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 1 mjesec
MOGUĆE JE!

Kako skinuti kilograme jedući - šećer?!

Znanstvenici su ostali iznenađeni kada su shvatili da je gen povezan s većom konzumacijom šećera povezan i s nižom razinom masti u tijelu

Kile idu dolje na razne načine
Kile idu dolje na razne načine (Shutterstock)
Više o

mršavljenje

,

šećer

,

skidanje kilograma

,

FGF21 hormon

Šećer je na crnoj listi nutricionista već prilično dugo i glavni neprijatelj kako zdravlja, tako i linije - nema tog znalca koji vam prvo neće reći da izbacite šećer iz prehrane jer ono vodi u pretilost... no, je li to stvarno tako?!

Izgleda da nije, jer su znanstvenici pronašli varijaciju gena FGF21 koja nas tjera da jedemo više ugljikohidrata, ali usprkos tome, ovaj gen topi masti u tijelu.

"Ostali smo iznenađeni kada smo shvatili da je gen povezan s većom konzumacijom šećera povezan i s nižom razinom masti u tijelu. Ovo se protivi svim dosadašnjim otkrićima o tome da je šećer jako štetan za zdravlje.

Ovaj gen smanjuje masnoće, ali ih i preraspoređuje u gornji dio tijela, gdje je puno vjerojatnije da će izazvati štetu - primjerice visok krvni tlak", objašnjava molekularni genetičar Timothy Frayling sa Sveučilišta Exeter u Velikoj Britaniji.

Znanstvenici su do ovog otkrića došli proučavajući uzorke krvi, urina i sline 500.000 ljudi. Isti ljudi su upitani i o svome zdravlju te životnim navikama. 

"FGF21 hormon koji se proizvodi uglavnom u jetri ima više funkcija. Djeluje na hipotalamus tako što suzbija želju za šećerom i alkoholom te regulira razinu inzulina u tijelu. S druge strane postoji "A verzija" ovog gena koja potiče potrebu tijela za šećerom i dovodi do veće konzumacije šećera, no istovremeno je povezana s nižim postotkom masti u tijelu. Istovremeno, povezana je s višim krvnim tlakom i većim obujmom struka.

Autori studije tvrde kako proučavanje različitih varijacija gena FGF21 su izuzetno bitne kako bismo shvatili neke od genetskih i biološki aspekata pretilosti. "A verzija" ovog gena je lo česta među Europljanima, no znanstvenici tvrde da nas to ne treba zabrinjavati jer u jedva primjetnoj mjeri taj gen povisuje krvni tlak i utječe na zdravlje.

Daljnje istraživanje fokusirat će se na to kako FGF21 preraspoređuje tjelesne masnoće u tijelu i utječe na šećer. Znanost u ovome vidi mogućnost za bolje razumijevanje pretilosti i  liječenje dijabetesa. 

18.04.2018. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh