« Život
objavljeno prije 2 godine i 8 mjeseci
ZNATE LI?

Kako prepoznati sunčanicu?

Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti

Pripazite!
Pripazite! (Arhiva)
Više o

problemi

,

vrućine

,

sunčanica

Zbog visokih temperatura kod osobe se može javiti i sunčanica, a to stanje možete prepoznati prema sljedećim simptomima:

  • suha koža uz osjetno povišenu temperaturu,
  • glavobolja,
  • vrtoglavica,
  • nemir,
  • smušenost,
  • crvenilo lica.

Blagi ili umjereni simptomi sunčanice uključuju crvenilo, edeme, sinkopu i iscrpljenost.

Osobe koje zanemare ove simptome vrlo brzo mogu osjetiti zujanje u ušima, probleme s vidom i malaksalost, a u teškim slučajevima osoba je omamljena, raširenih zjenica, navodi se u Preporukama za zaštitu od vrućine koje je objavilo Ministarstvo zdravstva.

Kako se zaštititi?

Kako biste se zaštitili tijekom veliki vrućina potrebno je pridržavati se određenih mjera koje preporučuju zdravstveni stručnjaci.

>> Sunčanica - simptomi, prevencija, liječenje >>

Tijekom velikih vrućina treba izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima (mentalne bolesti, dijabetes i dr.).

Pijte redovito negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera da njima ne izazovete jaču dehidraciju. Možete se samo osvježiti tako da u ustima rastopite kockicu, dvije leda. Dehidraciju od vrućina izbjegnite uzimanjem razrijeđenog soka kao što je limunada i to odrasli svakih 1-2 sata, a djeca svakih 15-20 minuta po 1 do 2 žlice ili gutljaj vode. Nemojte čekati osjećaj žeđi da biste povećali unos tekućine, pogotovo kod starijih osoba koje imaju slabiji osjećaj žeđi.

Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi te nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete izvan doma stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale, a korisna su zaštita od direktnog sunca i kišobrani i lepeza za rashlađivanje zraka. 

10.08.2021. 15:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    10.08.2021. 18:51
    počnu vrtoglavice
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh