Jedite samo svježe povrće, pijte 8 čaša vode dnevno i ostali mitovi...
...koje slušamo svakodnevno, a nisu potpuno točni. Provjerite o kojim stvarima se radi
Borovnice sadrže više antioksidansa od ostalog voća - poznate su kao superhrana zbog visokog nivoa antioksdansa, ali to ne znači da su superirone drugom voću. Naime, borovnice kotiraju visoko na skali kapaciteta upijanja slobodnih radikala, no znanstvenici su pronašli hranu koja je čak i više, poput tamne čokolade.
Malomasna hrana pomaže mršavljenju - bez obzira radi li se o žitnim pahuljicama, jogurtima i slično, malomasna hrana uvijek je opcija kada se želi izgubiti višak kilograma. No, ne samo da su takve stvari pune šećera i umjetnih zaslađivača, već mogu sadržavati jednako kalorija kao i masne namirnice koje želite izbjeći. Mnogo je bolje imati manje porcije standardne hrane, ali s manje šećera.
Jedenje kasno navečer može vas udebljati - riješimo ovo jednom za sva vremena. Kalorije su kalorije, bez obzira unosili ih ujutro, popodne ili navečer. Ako ste prekoračili svoju dnevnu potrebu za kalorijama, udebljat će te se bez obzira koje doba dana bilo.
Jaja podižu nivo kolestelora - prvo su nam govorili ˝svakog jutra jedno jaje˝, a nakon toga upozoravali da su jaja loša za srce. Sada se ipak čini kako je prvi savjet bolji. Istraživanje Sveučilišta Surrey otkrilo je da, nakon konzumacije 2 jaja dnevno u periodu od 12 tjedana, nitko od testnih subjekata nije imao povećani nivo kolesterola. Osim što su niskokalorična, jaja sadrže vitamine D, B12 i ostale hranjive tvari.
Margarin je loš za srce - to je nekad bila istina jer je margarin prije sadržavao hidrogenizirane biljne masti koja povećavaju loš i smanjuju dobar kolesterol, povećavajući rizik od bolesti srca i dijabetesa. No nakon opoomene struke i potrošača, kompanije su počele proizvoditi margarin s poli i mono nezasićenim masnim kiselinama. U svakom slučaju, uvijek je dobro provjeriti etiketu.
Vaše tijelo treba osam čaša vode dnevno - ako pijete dvije litre vode dnevno, moguće je da samo gubite vrijeme. Kada su liječnici sa Sveučilišta Pennysylvania ispitali korisiti unosa toliko vode, nisu pronašli nikakve dokaze koji ukazuju na čišću kožu, stimulaciju mršavljenja i detoksikaciju. Količina vode koju osoba treba varira, a žeđ je najbolji indikator. Provjerite boju urina, ako je svijetlija, vjerojatno pijete dovoljno.
Sirovo povrće je bolje - generalno mišljenje je da što ga više kuhate, to više nutrijenata se izgubi. To međutim nije sasvim točno. Mrkva je dobar primjer. Kada je kuhana, otpušta tri puta više betakarotena, antioksidansa koji štiti kožu.
Bijelo meso manje je masno od crvenog - često oni koji su na dijeti jedu piletinu, no ona bi mogla biti masnija nego odrezak. Sve u biti zavisi koji dio životinje konzumirate. Goveđi odrezak sadrži 5 grama masti na 100 grama mesa, dok pileći batci mogu sadržavati 9 grama na 100 grama mesa.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
termalnom degradacijom betakarotena između ostalog nastaje toluen (metilbenzen) koji je u stvari otapalo i u većim količinama može biti otrovan.
O raspadu vitamina da ne govorimo, oni počinju nestajati već pri 60°C tako da u povrću nakon kuhanja ostaje jedva 20% njihove inicijalne količine.
Sirovo povrće je ZAISTA bolje. Osim krumpira, naravno ;)
Novi komentar