« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
METODA PREVENCIJE?

Pušenje smanjuje rizik od Parkinsonove bolesti

Nova studija provedena u Americi pokazala je da je rizik od ovr bolesti manji što je pušački staž dulji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (DeviantArt)
Više o

pušenje

,

Parkinsonova bolest

"Pušenje je neovisno o ovim rezultatima loše za zdravlje i nitko ga ne bi smio zagovarati kao metodu prevencije Parkinsonove bolesti", rekao je voditelj istraživanja dr. Honglei Chen s američkog nacionalnog instituta za javno zdravstvo, predstavljajući rezultate.

On i njegov tim proučavali su podatke 305 tisuća muškaraca i žena starijih od 50 godina, uvedenih u registar nacionalnog instituta. Prateći ih 10 godina ustanovili su da ih je 0,5 posto oboljelo od Parkinsonove bolesti.

Zaključili su također da je rizik od obolijevanja niži što je pušački staž dulji. Tako su, primjerice, osobe koje su deset godina pušile kutiju cigareta na dan imale četiri posto manji rizik da obole od Parkinsona. Oni koji su to činili do 20 godina imali su 22 posto manji rizik, pušači s 30-godišnjim stažom 36 posto, a oni koji su pušili dulje od toga čak 41 posto manji rizik. Pritom količina popušenih cigareta nije imala ulogu u smanjenju rizika.

S obzirom na to da se u cigareti i dimu nalazi oko četiri tisuće kemikalija, bit će potrebna multidisciplinarna studija kako bi se razumjelo zašto su rezultati takvi, rekao je Chen.

No, kada se Parkinsonova bolest jednom razvije, pušenje ne usporava njezin tijek niti može pomoći u liječenju, također se pokazalo u studiji. (hina/metro-portal)

11.03.2010. 13:43:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh