« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 10 dana
SAVJETI

Jabučni ocat i mršavljene - pro et contra

Unatoč brojnim studijama koje sugeriraju da djeluje, stručnjaci su ostali podijeljeni oko njegove učinkovitosti i potencijalnih dugoročnih učinaka na zdravlje

I to se može?
I to se može? (Arhiva)
Više o

jabučni ocat

,

mršavljenje

Mala, svakodnevna doza jabučnog octa mogla bi pomoći u mršavljenju, ako je vjerovati novim istraživanjima. Ljudi s prekomjernom tjelesnom težinom skinuli su osam kilograma u samo tri mjeseca nakon što su počeli piti dozu jabučnog octa od 15 mililitara prije doručka.

Slavne osobe, uključujući Kim Kardashian, Victoriju Beckham i Jennifer Aniston, kunu se u jabučni ocat koji u trgovinama stoji od dva do četiri eura, ovisno o proizvođaču. Zagovornici jabučnog octa tvrde da on može smanjiti apetit i ojačati imunitet.

Ipak, unatoč brojnim studijama koje sugeriraju da djeluje, stručnjaci su ostali podijeljeni oko njegove učinkovitosti i potencijalnih dugoročnih učinaka na zdravlje. Zato su znanstvenici sa Sveučilišta Holy Spirit iz Kaslika u Libanonu angažirali 120 volontera kako bi istražili može li konzumacija jabučnog octa utjecati na njihovu težinu. Svi ispitanici imali su indeks tjelesne mase (BMI) između 27 i 34, što su kategorije prekomjerne tjelesne mase i pretilosti.

Sudionici su podijeljeni u četiri skupine po 30 ispitanika. Tri su skupine zamoljene da popiju dnevnu dozu jabučnog octa ujutro, u količinama od 5, 10 ili 15 mililitara. Četvrta skupina dobila je placebo. Tijekom 12 tjedana, svaki je sudionik vodio evidenciju o svojoj prehrani i navikama vježbanja.

Istraživači su otkrili da su oni koji su pili jabučni ocat izgubili najmanje pet kilograma te smanjili svoj BMI između 2.7 i tri boda, ovisno o dozi. Oni koji su primali placebo izgubili su 0.3 kilograma nakon 12 tjedana.

"Priznajemo da je uzorak malen i da 12 tjedna nije dovoljno dugo za procjenu mogućih dugoročnih nuspojava, ali ovi rezultati sugeriraju da bi jabučni ocat mogao imati potencijalne koristi u poboljšanju metaboličkih parametara povezanih s pretilošću i metaboličkim poremećajima kod pretilih osoba", rekao je autor studije, dr. Rony Abou-Khalil.

Kritičari tvrde da studija libanonskih znanstvenika ima mnogo manjkavosti te da ništa ne dokazuje.

18.03.2024. 11:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh