« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 9 dana
SAVJETI

Kako se pametno riješiti proljetnog umora

Proljeće je tu, ali samo želite spavati? Tog osjećaja, poznatog kao proljetni umor, možete se riješiti zdravim načinom života, kažu stručnjaci

Kako se ojačati?
Kako se ojačati? (Arhiva)
Više o

proljetni umor

,

savjeti

Ptice cvrkuću, pčele zuje, šafrani proviruju, a tople zrake sunca miluju kožu. No nisu svi euforični, neke muči proljetna letargija, odnosno proljetni umor.

- To je u osnovi proces prilagodbe tijela promjenjivom godišnjem dobu, rekla je psihijatrica i psihoterapeutkinja Christa Roth-Sackenheim, potpredsjednica Profesionalne udruge njemačkih psihijatara (BVDP). 

Naše tijelo je zimi u režimu štednje energije. Budući da obično provodimo manje vremena vani, malo sunčeve svjetlosti pada na našu kožu i mrežnicu, zbog čega naš mozak oslobađa više "hormona sna" melatonina.

- Neki stručnjaci kažu da je ovo ostatak hibernacije, rekla je Roth-Sackenheim.

Helmut Schatz, član izvršnog odbora Njemačkog društva za endokrinologiju (DGE), kaže da to nije zapravo "proljetni umor", već da se lučenje melatonina mijenja zbog pomicanja sata unaprijed.

Bez obzira na to što se krilo iza proljetnog umora, Roth-Sackenheim kaže da je zdrav način života najbolji protuotrov. Savjetuje da se provodi vrijeme vani, pije više tekućine i konzumira što manje bijelog šećera.

Schatz preporučuje bavljenje sportom, šetnje i provođenje vremena u prirodi i u tom slučaju, kaže, nema potrebe da se uzima vitamin D kao dodatak prehrani.

18.03.2024. 15:15:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh