« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 6 mjeseci
SAVJETI

Hrana za one koji sjede cijele dane

Najvažnije je pokrenuti se, a ako ste osam sati za radnim stolom, potrebno je svakih pola sata protegnuti noge, nevažno znači li to odlazak u toalet, do printera ili aparata za kavu

Idealna hrana za posao
Idealna hrana za posao (Shutterstock)
Više o

hrana

,

posao

,

ananas

,

bobičasto voće

,

sjedenje

Sjedenje je novo pušenje, jer zdravstveni djelatnici i znanstvenici sve češće i glasnije ukazuju na potencijalne opasnosti ovakvog načina života. Brojna su istraživanja pokazala da dugo sjedenje uzrokuje povećan osjećaj gladi i pojavu upalnih procesa, a sve to dovodi do nakupljanja masnih naslaga, povećanja krvnog tlaka i šećera u krvi.

Najvažnije je pokrenuti se, a ako ste osam sati za radnim stolom, potrebno je svakih pola sata protegnuti noge, nevažno znači li to odlazak u toalet, do printera ili aparata za kavu. No jednako je važno i više pozornosti posvetiti tome što unosimo u organizam.

Posebno su važne namirnice čiji sastojci djeluju antiupalno i samim time sprečavaju određene bolesti i stanja.

 

Avokado - ovo egzotično voće smanjuje razinu lošeg kolesterola u organizmu. Prepuno je zdravih masti, a povećava proizvodnju testosterona, hormona koji je odgovoran za mršavljenje kod muškaraca i žena.

Bobičasto voće - prema rezultatima istraživanja objavljenim u časopisu Journal of Nutritionredovito uživanje u bobičastom voću znatno utječe na smanjenje upalnih procesa u organizmu. Razlog je taj što ovo voće sadrži moćne flavonoide, antocijanine koji gase upale, a zaslužni su i za lijepu crvenu boju voća. Najviše tog moćnog sastojka sadrže borovnice koje su bogate vitaminom C i resveratrolom, sastojcima koji dokazano uništavaju slobodne radikale koji izazivaju upalne procese. 

Orašasti plodovi - gotovo svi orašasti plodovi bogat su izvor masnih kiselina omega-3, no prednjače po antiupalnim kiselinama omega-3 biljnog podrijetla, poznatijima pod nazivom ALA. Najbogatiji tim sastojkom su orasi, abademi su najbolji izvor vitamina E koji ima antioksidacijski učinak jer pomaže u zaštiti stanica od oksidativnih oštećenja koja nastaju kao nusprodukt upalnih procesa.

Ananas - sadrži malo kalorija, a zanimljivo je da uopće ne sadrži masti. Bogat je vlaknima i vodom zbog čega brzo daje osjećaj sitosti što ga čini idealnim saveznikom vitke linije. Ovo tropsko voće sadrži moćan protuupalni sastojak - bromelain. Riječ je o prirodnom enzimu koji pomaže kod ublažavanja probavnih tegoba, a smanjuje i kronične upale u organizmu.

Češnjak - jedan je od glavnih sastojaka većine svjetskih kuhinja, a mediteranska bi bez njega bila nezamisliva. Češnjak je prirodni lijek, a odličan je saveznik u borbi protiv prehlada i prevenciji kancerogenih bolesti.

Kada se češnjak sjecka, otpušta alicin, sastojak od kojeg naš organizam ima višestruke koristi. Sadrži i vitamin C, B6, selen, magnezij, kalij, kalcij, magnezij i flavonoide. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prepoznala je korisna svojstva češnjaka i smatra da je odličan dodatak prehrani kada je posrijedi borba protiv hiperlipidemije ili sprečavanja vaskularnih problema povezanih sa starenjem

Maslinovo ulje - dio je mediteranske prehrane koja je dokazano jedna od najzdravijih, a koliko je maslinovo ulje dobro za zdravlje, znali su još stari Grci. Najzdravije je ekstra djevičansko ulje nastalo metodom hladnog prešanja, a odličan je saveznik u borbi s upalama budući da sprečava proizvodnju enzima Cox-1 i COX-2 koji potiču upalne procese. Osim toga maslinovo ulje smanjuje rizik kod obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti i pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine.

Sve u svemu, držite se vi mediteranske prehranee :)

10.11.2016. 11:04:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh