« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 3 mjeseca
SAVJETI

Hrana koju treba izbjegavati u trgovinama

Kako kupiti zdravu hranu u trgovini? Nije baš tako jednostavno, jer se ono što piše na ambalaži i stvarni sastav obično jako, jako razlikuju

Čitajte deklaracije!
Čitajte deklaracije! (Arhiva)
Više o

hrana

,

nezdrava hrana

,

trgovine

Zdrava prehrana nije jednostavna ako hranu kupujete pretežno u trgovinama, jer su police pune nezdravih proizvoda koji se reklamiraju kao - superzdravi.

Evo par nezdravih zamki koje vam spremaju proizvođači hrane:

Deklaracija - uvijek provjerite popis sastojaka. Na prvim mjestima se nalaze sastojci s najvećim udjelom, a nerijetko su to upravo šećer i masnoće.

Light proizvodi - light mliječni proizvodi imaju manje masti, ali se nedostatak okusa često nadoknađuje šećerom. Prema propisima EU iz srpnja 2007., točno su određene maksimalne granice masti, šećera, alkohola i kalorija koje light proizvod smije sadržavati. Tako 100 g jogurta može imati do 3 g masti, a bezalkoholna pića 0,5% alkohola. Proizvodi "bez šećera" unatoč oznaci "bez", mogu imati do 0,5 g šećera na 100 g/ml.

Naresci - ljubitelji narezaka trebali bi birati proizvode koji imaju najviše pet grama masti na 100 grama težine. Istovremeno, sir ne bi smio imati udio masti veći od 20%.

Šećer - bez obzira na vrstu šećera koja je navedena među sastojcima, šećer ostaje šećer i treba ga izbjegavati. Obratite pozornost na saharozu, dekstrozu, kukuruzni sirup, maltozu, laktozu, rafinirani šećer i modificirani škrob.

Transmasti - smrt za svaku dijetu predstavljaju transmasne, odnosno nezasićene masne kiseline koje se nalaze u margarinu i pored pretilosti potiču bolesti srca i dijabetes. Maslac je stoga skuplji, ali zdraviji odabir.

Wellness proizvodi - primjerice, wellness ili "drink" jogurti u pravilu nisu ništa bolji od nekoliko kockica čokolade. Neka vas ne zavaraju natpisi i šarene ambalaže - uvijek usporedite udjele šećera i masti. Najbolja dijetna pića su obična voda i nezašećereni čajevi. Sokovi s 100-postotnim udjelom voća sadrže do 100 g šećera po litri.

Savjet za kraj - pokušavajte kupovati proizvode koji nemaju više od pet sastojaka.

15.02.2016. 13:49:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh