« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 3 mjeseca
WOW

Sjajne vježbe za mozak

Vježbe koje sigurno jačaju intelektualne funkcije osmislila je prije 100 godina Dorotea Brande i objavila ih u svojoj knjizi "Wake Up and Live", skupu praktičnih i jednostavnih savjeta

I mozgu treba gimnastika
I mozgu treba gimnastika (Arhiva)
Više o

mozak

,

vježbe za mozak

,

vježbanje mozga

Mozak treba gimnastiku kako bi ostao u formi, a jednu od najvećih uspješnica na tom području izdala je pred 80 godina Dorotea Brande, znanstvenica čija je knjiga i dan danas veliki hit.

Inače Brande se veliki dio svoje karijere bavila uspjehom, neuspjehom i rješavanjem problema. Za neuspjeh je uvijek krivila letargiju i lijenost, a rješenje je vidjela samo u "oslanjanju na vlastite snage kada "napadate" probleme".

Dorotea Brande tvrdi da ove vježbe jačaju pažnju, koncentraciju, pamćenje, i mogu vam otvoriti neku drugu perspektivu ako želite i od vas će zahtijevati da pokrenete svoju kreativnost i genijalnost.

Zabavne i jednostavne

1. Provedite sat vremena dnevno tako da ne progovorite ni jednu riječ. Ako morate odgovoriti na nečije pitanje u ovih sat vremena, odgovorite ali krako i bez suvišnih komentara. Ne dozvolite da drugi od vas "izvlače" riječi i informacije. Trudite se ponašati sasvim normalno.

2. Pola sata svakog dana mislite na samo jedan jedini predmet. Budite potpuno usredotočeni na njega. (Možete početi s pet minuta).

3. Svakog dana 15 minuta razgovarajte s drugima tako da ni jednom ne upotrijebite riječi ja, meni, mene, sa mnom, moje, moj, moja, moji...

4. Vježbajte da u razgovoru navodite svog sugovornika da govori samo o sebi, a da ne osjeti pritisak ili neprijatnost. Sasvim ga nenapadno vratite na uobičajeni "obostranu" razgovor.

5. Vežbajte pričanje o sebi, ali bez hvalisanja, žaljenja, kukanja, osuđivanja i tako da sugovorniku ne bude dosadno.

6. Za svaki dan napravite dvosatni plan što ćete raditi i toga se strogo pridržavajte.

7. Zadajte sebi 12 veoma različitih zadataka. Recimo da prošetate bar 15 minuta, ali bez pomoći (društva, razgovora, glazbe) i trudite se da mislite što manje. Zatim, da ne okusite hranu 12 sati. Ili da doručkujete na nejneobičnijem mjestu za jelo. Ili, da ne govorite cijeli dan, osim kada morate odgovarati na pitanja.

8. Probajte povremeno jedan dan provesti tako što ćete na svako pitanje ili sugestiju odgovoriti s "da" i to bez ograničenja i razmišljanja.

Možda ste upravo odmahnuli rukom uz komentar da su ove vježbe besmislene i glupe, ali ako probate, iznenadit će vas koliko će vam se vremenom povećati pažnja, koncentracija, koliko ćete biti ustrajniji i smireniji, koliko će vaš svaki dan dobiti novu energiju i puno ćete bolje upoznati svoju osobnost i svoje granice.

15.02.2016. 15:49:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh