Hrana koja je za nas dobra i u isto vrijeme loša
Treba znati dobro odvagnuti što i kako jesti, jer svaka hrana ima potencijalno dobre i loše strane ...
Prvo su nam govorili da je loše za nas, onda je postalo dobro, da bi se ponovno vratilo u kategoriju izbjegavati. Dobrodošli u kvaku 22 istraživanja o zdravoj ishrani gdje vladaju kontradikcije.
Posljednji savjeti koji stižu s Floride kažu da bi trebalo piti dvije šalice jake kave dnevno kako bi se izbjegla Alzheimerova bolest. Čekaj malo - nije li kava kriva za poremećaje spavanja, a u isto vrijeme i loša za srce? I treba li jesti čokoladu, piti crno vino i jesti curry ili ih izbjegavati kao kugu?
Kava
DOBRO: Nije samo stvar u Alzheimeru, kavopije će teže dobiti neku srčanu bolest, kako je pokazalo istraživanje provedeno na Dundee University. Četiri šalice dnevno mogu smanjiti rizik od raka, ako slušamo World Cancer Research Fund i American Institute for Cancer Research.
LOŠE: Četiri šalice kave ujutro povećavaju rizik od bolesti srca i srčanog udara, prema rezultatima istraživanja Duke University Medical School.
Crno vino
DOBRO: Istraživanje provedeno 2002. godine na Joseph Fourier University iz Grenobla pokazalo je da umjereno konzumiranje crnog vina smanjuje rizik od drugog srčanog udara kod muškaraca starih između 40 i 60 godina.
LOŠE: Istraživanje American Instituce for Cancer Research pronašlo je vezu između alkohola i raka ustiju, grla i jetre, kao i moguće veze s rakom crijeva i dojke. A čak i umjereno konzumiranje može imati utjecaja na plodnost žena.
Čokolada
DOBRO: Ako jedete tamnu čokoladu svaki dan, možete značajno sniziti srčani tlak, prema rezultatim istraživanja talijanskih i američkih znanstvenika. Uz to, tamna čokolada sadrži anti-oksidanse flavonoide.
LOŠE: Istraživanje Glasgow University pokazuje da je sva korist za zdravlje nestala ako jedete mliječnu čokoladu, a ne tamnu. I jedna i druga sadrže visoke razine zasićenih masti koje povećavaju rizik od srčanih bolesti.
Meso
DOBRO: Čisto crveno meso odličan je izvor bjelančevina, željeza i cinka. Istraživanje provedeno 1997. na Cambridgeu nije pronašlo nikakve veze između konzumiranja velike količine mesa i raka.
LOŠE: Previše špeka, kobasica i šunke povećava rizik od dobivanja raka, ustvrdio je World Cancer Research Fund proteklog mjeseca. U izvještaju se upozorava da jedan od deset slučajeva raka pluća i mjehura može biti spriječen smanjivanjem količine crvenog mesa u prehrani.
Riba
DOBRO: Masne ribe poput sardina i skuša bogate su uljima Omega 3, koje pomažu u prevenciji srčanih bolesti. Američki su znanstvenici zaključili da ljudi koji jedu više od jedne porcije ribe tjedno imaju manji rizik od nagle smrti uzrokovane srčanom bolešću.
LOŠE: Food Standards Agency savjetuje djeci i trudnim ženama izbjegavanje nemasnih riba poput morskih pasa, sabljarki i marlina zbog mogućeg trovanja živom.
Pivo
DOBRO: Pola litre dnevno može štititi od srčanih bolesti učinkovitije od vina ili žestokog alkohola. Pivo sadrži vitamin B6 koji sprječava nakupljanje homocisteina, koji se povezuje s povećanim rizikom od srčanih bolesti.
LOŠE: Četiri piva dnevno može oštetiti vid, kako pokazuje istraživanje Royal Victorian Hospital u Melbourneu objavljeno prošle godine. Prema njemu, osobe koje piju puno piva šest puta prije će razviti staračku sljepoću.
Curry
DOBRO: Curry može pomoći pri prevenciji pojave demencije, prema rezultatima istraživanja koje je prošli mjesec objavio Duke University. Jedan od sastojaka kurkume zaustavlja širenje štetnih naslaga bjelančevina koje igraju ključnu ulogu u razvoju Alzheimerove bolesti.
LOŠE: Porcija piletine tikka masala, riže i naan pogače sadrži preko 1.300 kalorija i 40 grama najzasićenijih masti. Ako to jedete prečesto, povećat će se rizik od začepljenja arterija i srčanih bolesti.
Maslinovo ulje
DOBRO: Maslinovo ulje smanjuje rizik od srčanog udara. Pred četiri godine su španjolski znanstvenici pronašli da maslinovo ulje sadrži fenole koji imaju protuupalne učinke i odlični su antioksidanti.
LOŠE: Jedna žličica ulja ima 120 kalorija, jednako kao šnita kruha s putrom. Prema tome, nemojte koristiti više od 20 ml dnevno, posebno ako pazite na svoju težinu, jer će debljina povećati rizik od srčanog udara.
Putar
DOBRO: Putar je bogat najlakše probavljivom varijantom vitamina A, odličan je izvor vitamina E i K, te sadrži linoleične kiseline, vrlo snažan sastojak koji djeluje protiv raka, gradi mišiće i podiže razinu imuniteta. Također, putar smanjuje rizik od neplodnosti kod žena, prema istraživanju Harvard School of Public Health.
LOŠE: Putar je bogat zasićenim masnoćama koje podižu razinu LDL kolesterola, povećavajući rizik od srčanih bolesti.
Sirova hrana
DOBRO: Istraživanje objavljeno u The British Journal of Nutrition prošle godine pokazalo je da ljudi koji jedu isključivo sirovu hranu imaju visoke razine korisnog beta karotena i vitamina A.
LOŠE: Neki sastojci hrane lakše se probavljaju nakon kuhanja. Na primjer, lycopen koji se bori protiv raka u tijelu snažnije djeluje u kuhanim rajčicama nego u sirovim, prema rezultatima istraživanja objavljenog u Journal of Agriculture and Food Chemistry.
Soja
DOBRO: Soja koja se koristi za izradu sojinog umaka sadrži visoke razine genisteina, koji može pokrenuti obnovu DNA u stanicama i spriječiti da se razviju u kancerogene stanice, prema istraživanju koje je provedeno 2006. na Georgetown University.
LOŠE: Sojin umak vrlo je slan, pa ako ga previše koristiti može izazvati kronično visok tlak. Bolje je jesti više brokule, koja ima jednake učinke u borbi protiv raka, kako je pokazalo isto istraživanje.
Sir
DOBRO: Sir je odličan izvor kalcija i fosfora, koji su ključni za čvrstoću kostiju i zuba. Također ima vitamina A, koji potiče rast kostiju i čuva vid, zatim B-12 koji se brine za zdravlje crvenih krvnih zrnaca i D, zadužen za apsorpciju kalcija.
LOŠE: Tvrdi sirevi imaju visoku razinu zasićenih masti. Komadić cheddara težak 40 grama ima 14 grama masti i 165 kalorija. Također, može pridonijeti razvoju raka testisa, kako je pokazalo istraživanje Ottawa University iz 2003. godine.
Novi komentar