« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
FORBES

Gradovi koji neće preživjeti 21. stoljeće

Renomirani časopis Forbes odabrao je popis gradova kojima prijeti propast zbog ekonomskih i ekoloških problema

Detroit
Detroit (Wikipedia)
Više o

Napulj

,

Mexico City

,

Forbes

,

vezuv

,

Detroit

,

Sahara

,

napuštena mjesta

,

razina mora

,

zaštitno lice Dana vjenčanja

Napuštene gradove danas znamo samo iz knjiga ili turističkih putovanja, poput Pompeja koje je uništila erupcija Vezuva i raznih naselja nastalih oko ruda zlata u SAD-u. Nismo svjesni da i velikim gradovima današnjice prijeti sličan tužan scenarij.

Časopis Forbes sastavio je popis metropola koje bi se u 21. stoljeću mogle pretvoriti u gradove duhove. Među razlozima se spominju klimatske promjene i njihove posljedice te iseljavanje nezaposlenog stanovništva uslijed propadanja nekad uspješnih kompanija.

Banjul, Gambija
Površina glavnog grada i luke Gambije smanjuje se zbog porasta razine mora, a proces potapanja dodatno potiče erozija tla. Neke plaže su već nestale, a pogođeno je i gradsko groblje koje se djelomično već nalazi pod morem.

>>Podizanje razine mora koštat će čovječanstvo 28 trilijuna dolara

Detroit, Michigan
U metropoli u kojoj je 1950. živjelo 1,85 milijuna ljudi, danas ima tek oko 900.000 stanovnika. Stopa nezaposlenosti iznosi 13% pa radno sposobno stanovništvo grad napušta u potrazi za boljim životom. Međutim, raste broj siromašnih kvartova u predgrađu. Analitičari stoga predviđaju da će se nekadašnje središte automobilske industrije (Chrysler, General Motors, Ford) iz temelja promijeniti ili u potpunosti propasti.

Ivanovo, Rusija
Grad koji je u doba Sovjetskog saveza bio središte ruske tekstilne industrije dobio je nadimak „Grad nevjesta" pošto su u njemu većinu zaposlenih činile žene. Industrija iz godine u godinu propada, stopa nezaposlenosti je dvoznamenkasta, a mladi ljudi masovno napuštaju grad.

Napulj, Italija
Grad na jugu Italije mogao bi uništiti vulkan Vezuv. Posljednja erupcija dogodila se 1944., a stručnjaci tvrde da do erupcije dolazi svakih stotinjak godina, iako ne mogu predvidjeti jačinu vulkanske aktivnosti.

>>Vezuv ponovno aktivan?

Venecija, Italija
Kulturno središte na vodi u 21. stoljeću bi moglo postati grad pod vodom. Venecija je u prošlom stoljeću potonula 24 centimetra, a u prilog joj ne ide ni konstantan porast razine mora.

Timbuktu, Mali
Sahara prijeti tisuću godina starom gradu u središtu Afrike. Timbuktu 'tone' u pijesku, ionako skromna vegetacija nestaje, a razni projekti zasađivanja novih biljaka još nisu urodili plodom.

>>Ogromna šuma duž kontinenta spašava Afriku od dezertifikacije?

Mexico City, Meksiko
Teško je povjerovati da bi najveći i glavni grad Meksika s 20 milijuna stanovnika mogao propasti. Međutim, metropola zbog mekanog terena godišnje tone oko 25 centimetara zbog čega prijeti nestašica pitke vode. Pojedini dijelovi grada su u posljednjih 100 godina potonuli čak devet metara.

16.08.2010. 12:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh