« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Scenarij katastrofe

Podizanje razine mora koštat će čovječanstvo 28 trilijuna dolara

Toliki bi otprilike bili troškovi obnove koju bi morali podmiriti najveći svjetski gradovi ukoliko se razina mora podigne za 0,5 metara do 2050.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

klimatske promjene

,

podizanje razine mora

,

otapanje leda

,

troškovi

,

veliki obalni gradovi

Vrijednost infrastrukture tih gradova trenutno iznosi samo 3 trilijuna dolara. Povećanje potencijalnih gubitaka moglo bi biti rezultat sve veće urbanizacije te povećane izloženosti velike populacije katastrofičnim događajima, koji se dešavaju jednom u svakih 100 godina zbog povećanja razine mora i temperature.

Izvješće koje je danas objavila WWF i osiguravajuća kuća Allianz, zaključuje kako su svjetski ekosustavi došli blizu svojih temperaturnih granica. Bilo koji od takvih događaja mogu prouzročiti devastirajuće socijalne, ekonomske i ekološke promjene među visoko urbanim populacijama.

Globalne temperature već su se podigle za 0,7 stupnjeva Celzijusa, a izvješće kaže da daljnji rast za 2 do 3 stupnja, u drugoj polovici stoljeća, je vrlo izvjesan, osim ako se emisije ispušnih plinova drastično ne smanje do 2015. Posljedice otapanja leda s Grenlanda i Antartike mogle bi dovesti do scenarija katastrofe, tj. podizanja razine mora za pola metra do 2050.

Izvještaj se fokusira na regije gdje bi takvi događaji mogli stvoriti značajan udar na okoliš u prvoj polovici stoljeća. ˝Ako ne poduzmemo hitne akcije protiv klimatskih promjena, u velikoj smo opasnosti od devastirajućih posljedica˝, objašnjava Kim Carstensen iz WWF-a.

23.11.2009. 20:45:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh