« Clubbing
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
DOBRA GLAZBA

Glazbeni maraton Bendova u rezidenciji u ožujku

Svi su pozvani, i glazbenici i ljubitelji glazbe , a i oni nesvrstani

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (BUR)
Više o

Olovni ples

,

Bendovi u rezidenciji

,

program za ožujak

Bendovi u rezidenciji/Kulture promjene za ožujak su pripremili glazbeni maraton, u kojem će sudjelovati čak osamanest kvalitetnih underground bendova zajedno s glazbeno osviještenom publikom u utrci za očuvanje te jačanje domaće i regionalne nezavisne glazbene scene.

Start je u četvrtak 3.03. a cilj je 31.03. Sudjelovati mogu svi - nema sudaca, nema medalja, nema dresova, nema pobjednika. Svi su pozvani, i glazbenici i ljubitelji glazbe , a i oni nesvrstani. Jamčimo vrhunski provod, skoro kao u nogometu!

Naravno, za svaki koncert dijelio 2x2 upada u našim nagradnim igrama!!

OLOVNI PLES - 3. ožujka

Olovni ples je bend iz Dugog Sela. Počeci benda sežu u 2003. godinu. Aktivnije su počeli svirati tek 2007. usporedno s objavom prvog albuma. U razdoblju 2007. -2011. objavili smo 5 albuma za nezavisne DIY izdavače Listen loudest i Brlog records. Najnoviji album zove se Ludilo. Karakteristika Olovnog plesa je što spaja autorsku glazbu s poezijom hrvatskih pjesnika.

NINA ROMIĆ - 5. ožujka

NINA ROMIĆ je mlada kantautorica iz Zagreba, a glazbom se bavi odmalena. Sklada i izvodi balade uz pratnju akustične gitare, a u svoj repertoar uvrštava i hrvatske tradicijske napjeve. Godine 2007., surađivala je s Dunjom Knebl na albumu "Kite i kitice" koji je osvojio prve nagrade u kategoriji najboljeg etno albuma u Hrvatskoj i u BiH.

Glazba koju izvodi može se okarakterizirati kao melankolična i psihodelična akustika, s primjesama folka -u kontekstu minimalističnog skladanja i izvođenja a-capella napjeva uz povremenu pratnju instrumenta, na način na koji su radili naši stari - iskreno, bez pretenzija i iz srca.

AVOQ - 6. ožujka

Misteriozni Avoq stiže nam u MM centar s arsenalom instrumenata, elektronskih efekata, samplera, syntheva. Glazba koju će odsvirati za nas jednim dijelom je dugo skladana i čekala je svoj moment, dok će drugi dio biti improvizacija koja je crnom AVOQ-u jača strana u životu. On čak improvizira dok jede burek, dok spava, dok vozi bicikl.....

Nećemo vam otkriti tko se krije iza tajanstvenog imena AVOQ, ali ćemo vam makar baciti par hitova: Avoq je diplomirao glazbu na saksofonu, svirao je u Leut Magnetiku, Vikendu u Hong kongu, Poljima lavande, a sada svira u bendu Jinx. Vi pokušajte pogoditi o kome se radi, ali u svakom slučaju dođite jer vas očekuje neponovljiv doživljaj.

REPETITOR / VLASTA POPIĆ - 10. ožujka

REPETITOR

Kada ih vidite na slici ili van svirke, izgledaju kao mladi teenageri jedva sveukupno teški 150kg. No na stageu ta je slika prava groteska. Iza bubnja samo se nazire busen Milenine kose i palice koje lete, kao da je nema koliko je mala, ispred Ana Marija s bass gitarom jedva da je malo viša od iste, Boris mršav i visok kao kakva linija koja drži gitaru lomeći se u nemogućim pozama. A onda 1, 2, 3. i buuuum. Imate osjećaj kao da je tsunami krenuo sa stagea.

Zvuk koji izlazi iz soundsystema je toliko moćan da imate osjećaj da bubanj svira muškarac od bar 100kg, da je gitara u rukama ljutitog samuraja koji vas gađa šurikenima, a da debele i masne bas linije svira mladi medvjed.

Repetitor odvaljuje komade mesa i mozga kad uživo svira. Kada na svirku dodamo Borisove jednostavne, prividno banalne, angažirane tekstove pjesama doslovno se naježite kada shvatite da je istina tako jednostavna i da je ne treba komplicirati u potrazi za odgovorima: 10 puta tjedno ustajem iz kreveta, 10 puta tjedno i idem u kupaonicu, 10 puta tjedno tražim čiste majice, 10 puta tjedno mirišem tvoje gaćice...

VLASTA POPIĆ

Bend dolazi iz Varaždina i čine ga Tena Rak (bubnjevi, vokal), Dražen Hižak (gitara/bas) i Ivan Ščapec (gitara/bas, vokal), a praše pravi iskonski garažni rock prepun punk energije bez imalo susprezanja u iskazivanju svog bijesa nad gitarama i bubnjem sa tekstovima na hrvatskom .

Na prvi pogled imaju velikih sličnosti s beogradskim Repetitorom jer su i oni na sličan način osvježili regionalnu rock scenu pa s nestrpljenjem možemo iščekivati pravi prvijenac Vlaste Popić koji je najavljen za 2011.

EKT ACK - 14. ožujka

Energični nastupi Ekt Acka sadrže mnoge elemente uglavnom američke tradicije rock undergrounda nalik na At The Drive-In, Mars Volta i Fugazi uz poneke melodijsko-vokalne primjese britanskih post-punk legendi Wire.

Četvorka (David, Marko, Natko i Hrvoje) ima nevjerojatnu kompaktnost, vješto razrađenu tehniku, energične pjesme prožete strasnim izgaranjima i nadasve sjajno koncipirane aranžmane u skladu s najboljim svjetskim indie-rock/underground imenima, a još nemaju niti snimljeni demo. Oni su veliko iznenađenje hrvatske demo scene, ludi i energični bend pred kojim je, svijetla budućnost.

THRESSPASS- 16. ožujka

Trojica glazbenika improviziraju na najdiscipliniraniji način koji možete zamisliti, pričajući jednu fluidnu priču iz tri različite pozicije. Napetost raste kako se primiču svome cilju, no žurbe nema, svaka nota i ton imaju svoju važnost i smisao, emotivnu dubinu, pun fokus i intenzitet.

Testiraju granice izražavanja bez korištenja zacrtanih tehnika i znanih elemenata, koristeći svu suptilnost i nijanse vlastitih instrumentalnih vještina, s odličnim osjećajem za tempo, prostor i volumen. S različitim kreativnim pristupima stvaraju jedinstven,veličanstven, gotovo hipnotičan, bijesan, a istovremeno tužan, zadivljujuć zvuk.

NEŽNI DALIBOR - 17. ožujka

NEŽNI DALIBOR  je kao srednjoškolski bend osnovan 1995. godine u Vranju. Prvu postavu činili su: Ivica, Bane, Ljuba, Peđa i Milica.  Krajem 1998. Ivica, Bane i Ljuba odlaze na fakultete u Beograd, a bend sljedeće godine ponovo počinje s radom. Krajem 2000. grupi se priključuje gitarist Miomir.  Nakon nekoliko promjena imena i više nastupa u Beogradu i Vranju, bend 2003. godine pauzira s radom. Miomir 2005. odlazi u London, a Nežni Dalibor iste godine počinje svoj novi život kao tročlani bend. Dvije godine kasnije njihov diskografki debitanski istup, dogodio se na kompilaciji "Jutro će promijeniti sve?" (PGP RTS) s hit-singlom "Značajan događaj".

Bend od tog trenutka mnogo više nastupa, a u travnju 2007. godine zajedno s grupom The Mothership Orchestra, u sklopu serijala koncerata Scena Uživo!, održali su rasprodani koncert u malom klubu Doma omladine u Beogradu, što je do tada bilo nezamislivo, kada je riječ o neafirmiranim bendovima bez izdanja.

MATMAR - 18. ožujka

Svirka MatMara je moderni ne samo jazz kolaž na kojem se vide/čuju intimne nijanse boja, one koje najviše vole svakog glazbenika ponaosob: funk, zappovski fusion, klasika, 60s R'n'R psihodelija, kosmiche music, izvorni etno.  Ovaj groteskni glazbeni kolaž osvježen je izvanrednom, satiričnom poezijom Tea Martinovića, inače i autora većeg dijela skladbi: Tako je neugodno kad su ti prsti ljepljivI, ali srećom, uvijek se nađe špina.

Pored slobodne glazbe koju proizvodi ova čarobna glazbena kutija, nemojte se iznenadti/uplašiti kada sa stage-a doleti zborsko režanje, coktanje i razni drugi zvukovi u vidu onomatopeja. Jedno je sigurno, svi vi koji dođete na koncert MAtMara putovat ćete raznim predjelima od Sahare, preko mediterana pa preko Himalaja sve do dalekih galaksija i sazviježđa poznatih samo MaTmaru.

Teo Martinović - glasovir/vokal
Elvis Penava - gitara
Tihomir Hojsak - kontrabas
Goran Delać - bas gitara
Dina Puhovski - operska pjevačica
Hrvoje Nikšić - analog synth

JASNA BILUŠIĆ NEW DEAL - 19. ožujka

Kum ''New Dealu'' je, a tko drugi nego naš legendarni Boško Petrović!

B.P. je u Jasninom glazbenom životu 'milestone' , Škola i akademija, a njegov klub dugih godina njenog profesionalnog stasanja drugi dom, Jasnina učionica i pozornica, kako glazbe u koju se davno zaljubila, tako i svega onog što čini neodoljivi svijet glazbenika i što svatko tko želi postati njegov sudionik mora naučiti.

JACK DUPON / PEACH PIT - 24. ožujka

Jack Dupon je progresivni rock bend, koji se sastoji od dvije gitare, bubnjeva, basa, udaraljki i vokala. Izvodi glazbu koja dovodi do delirija, punu humora i ritma, dinamike, otvarajući put imaginaciji.

Pjesme su često duge i pomno istraživane, pričaju svoju priču na izuzetno progresivan način, no opet vrlo čudesno precizno. Najpoznatiji su po svojim live nastupima, na kojima publiku nenametljivo i pomalo podmuklo uvlače u svoj svemir i dovode do ekstaze.

Peach pit startao je davne 1994. pod utjecajima američkog noise-rocka i u to vrijeme vrlo čvrste domaće underground scene na kojoj su tada bili aktivni sukladni bendovi poput Brujača, Ha-Det-Bra, Achtung Dichtung, Neurotische Keruzo, Why Stakla, Zona Industriale, Big White Elephant, Fancy Lazy, Mamojebac, Šumski... Sve njih je uglavnom inspirirao alternativni rock žestokog izraza, kao i neprikosnoveni gurui scene - zagrebačka Sexa i riječki Regoč koji su se tada razilazili, da bi nakon pionirskih demo kasetnih izdanja startao i poduzetni Ivica Baričević - Bara osnovavši etiketu Earwing Records.

Peach Pit su svoj prvi javni nastup održali 1995. na festivalu kojeg je organizirao Zdenko Franjić (Slušaj najglasnije) u zagrebačkom kinu Stenjevec, a po prvi puta se službeno pojavljuju na nosaču zvuka u sklopu kompilacije «Ho-urk» (1998, Kekere Aquarium) gdje se nalazi njihova kompozicija «Gut'n'morgen».

VELI JOŽE - 25. ožujka

Veli Jože, zagrebački je glazbeni sastav nastao u proljeće 1995. Nakon marljivog podrumskog vježbanja od 1996. do 2000. svirao je po zagrebačkim klubovima. Nakon četverogodišnje pauze, članovi se ponovo okupljaju 2005. i s novim bubnjarem kreću u vrlo neobičan i rijedak projekt: uvježbavaju i aranžiraju uglazbljene stihove hrvatskog pjesnika Slavka Mihalića.

LONELY PASSENGERS - 26. ožujka

Lonely Passengers su bend iz Zagreba, nastao početkom 2008. godine. Bend se sastoji od tri člana: Ivan-gitara, vokal; Boris-bas gitara, vokal; Ivan-bubnjevi. Ispočetka im je bilo teško naći članove, sve dok se početkom 2008. godine na oglas nije javio Ivan (bubnjevi).
Iako žanrovski podijeljen bend zbog velikog broja utjecaja, odlučili su naći zlatnu sredinu. Godinu dana je tako prošlo uvježbavanjem autorskih pjesama koje su polovicom 2009. tek bile snimljene. Snimivši se, bend je dobio ime Lonely Passengers. Uslijedio je niz nastupa u većini klubova u Zagrebu, Zaprešiću, Bjelovaru,Vrbovcu. Početkom 2010. su ponovno ušli u studio te odradili nekoliko promotivnih koncerata.

U jesen 2010. ponovno ulaze u studio snimiti preostali materijal. Sljedeće godine planiraju odraditi inozemnu turneju po Njemačkoj i Austriji. Tekstovi su socijalno-emotivnog naboja na tragu Bob Dylana, Bruce Springsteana, Iana Curtisa. Glazbeni utjecaji im sežu od hard rocka do indie-ja.

KANT VEČER VOL. 2 - 30. ožujka

Kant večer je serijal koji će pokušati održati kontinuitet od jedne večeri mjesečno, u sklopu koje će nastupati domaći i strani kantautori u opuštenoj atmosferi MM centra, koji će specijalno za tu priliku biti preuređen u ugodan dnevni boravak.

U drugoj ediciji kant večeri nastupit će urednik spomenute večeri Siniša Krnfa Krneta, Zvonimir Varga i specijalna gošća iznenađenja Melita.

NARIKAČE - 31. ožujka

Narikače sviraju glazbu koju vole i jako su sretni zbog toga. Sviraju zajedno 3 godine, na repertoaru imaju oko 15 autorskih pjesama. Stil im je nešo između rocka, punka itd...

01.03.2011. 23:33:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh