« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 2 mjeseca
SAVJETI

Glavne pogreške zbog kojih kilogrami ne idu dolje

Ako se samo površno informirate o dijetama i krenete bez pripreme, velika je vjerojatnost da ćete napraviti neku od ovih pogrešaka

Kako napreduje vaša dijeta?
Kako napreduje vaša dijeta? (Shutterstock)
Više o

dijeta

,

višak kilograma

,

pogreške

,

najbolja dijeta

Višak kilograma počinje se primjećivati početkom proljeća (ako ste prije toga i poricali tu činjenicu), što znači da je vrijeme za dijetu kako bi istesali liniju za ljeto. No, ako se samo površno informirate o dijetama i krenete bez pripreme, velika je vjerojatnost da ćete napraviti neku od ovih pogrešaka (možda i sve njih) koje će spriječiti učinkovitost dijete.

Stoga, evo četiri glavne pogreške koje rade ljudi na dijeti:

Bojite se glutena - ukoliko vam liječnik nije dijagnosticirao preosjetljivost na gluten, nema smisla da trošite novce i kupujete bezglutensku tjesteninu i pekarske proizvode. Štoviše, oni su siromašniji vlaknima i proteinima od onih sa cjelovitim žitaricama, stoga zaboravite na bezglutensku dijetu i kupujte intgeralnu tjesteninu i kruh ili još bolje, sami ih umijesite.

Izbjegavate ugljikohidrate - ukoliko ste se odlučili samo prehranom istesati svoje tijelo, već ste tu na krivom putu. Istina, koji kilogram će otići, ali bit ćete i dalje mlitavi i bez mišića. Je li vam to cilj? Mislimo da nije. Stoga, tenisice na noge i u teretanu ili na trčanje - kud vas volja. Za trening treba energije, a ona se krije u ugljikohodartima. zato ne izbjegavajte rižu, tjesteninu ili kruh, nego koristite zdravije inačice. 

Prelijevate salate - salate su odličan izbor u borbi protiv suvišnih kilograma, ali i u normalnoj prehrani. U čemu je onda kvaka? Nemojte rajčice, listove zelene salate ili bilo koje drugo povrće od kojega radite salate utapati u dresinzima. Oni su 'leglo' kalorija i ne daju kilogramima da odu. Stoga ne pretjerujte s dresinzima, ali niti s avokadom i orašastim plodovima. I avokado i orasi su hranjivi, ali i masni. Stoga umjereno pa da salata i bude, kako joj ime govori, lagani obrok.

Stalno blendate i cijedite - iako su voćni sokovi totalni hit i svi nešto miksaju i cijede, ugledna nutricionistkinja Jaclyn London iz njujorške bolnice Mount Sinai tvrdi da voćni sokovi i nisu tako zdravi kako mislimo te savjetuje da radije jedemo voće, jer ako ga pijemo, unosimo u tijelopreviše šećera, a ne osjećamo sitost. 

"Bilo koja vrsta soka, bez obzira na etiketu, prolazi kroz proces kojim se zdravi dio voća ili povrća uklanja, a ostaju samo šećeri", kaže London. "Ja bih radije da jedete kalorije, nego da ih pijete. U suprotnom, nećete se osjećati sito kako bi se osjećali da ste pojeli sve što ste izmiksali u blenderu", objašnjava London. Naravno, to ne znači da svoj blender morate izgnati iz kuhinje, nego samo da u svemu trebate budete umjereni. 

15.03.2017. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh