« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
BEZ GLADOVANJA!

Dijeta potiče dijabetes, bolesti srca i rak

Prije nego se odlučite na neku nepromišljenu i rigoroznu dijetu, dobro razmislite jer izgladnjivanje može biti jedan od uzroka mnogih bolesti

(Shutterstock)
Više o

hrana

,

dijeta

,

dijabetes

,

zdravlje

,

Rak

,

stres

,

prehrana

,

bolesti srca

,

kortizol

Istraživanje provedeno na sveučilištima u Kaliforniji i Minnesoti pokazalo je da dijete povećavaju rizik oboljenja od teških bolesti kao što su bolesti srca, dijabetes ili rak. 

Studija je otkrila da osobe koje strogo kontroliraju unos kalorija proizvode više razine štetnog hormona stresa zvanog kortizol. Osim toga, veća razina tog hormona zapravo je nekim osobama dodala nove kilograme, iako su bili na dijeti.

Istraživanje je obuhvatilo 121 ženu koje su podvrgnute standardnoj trotjednoj dijeti prema kojoj su dnevno u organizam smjele unijeti samo 1.200 kalorija, dakle dosta manje od preporučene količine od oko 2.000 kalorija.

Sve ispitanice su prije početka studije dale uzorak sline kako bi im se provjerila razina hormona kortizola. Nakon tri tjedna stroge dijete, rezultati su pokazali znatno više razine tog hormona. 

Znanstvenici kažu da dijeta očito podiže razinu stresa, pa bi liječnici trebali dobro razmisliti je li dobro dijetu preporučiti kao sredstvo za poboljšanje zdravlja. A upravo je stres jedan od faktora koji se povezuju s bolestima srca, visokim krvnim tlakom, dijabetesom i rakom.

Kao da to nije dovoljno, dijeta narušava i naše mentalno zdravlje jer neprestano brojanje kalorija i vaganje povećavaju stres.

22.04.2010. 18:53:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh