« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
DETALJNA ANALIZA

Započelo 30-godišnje istraživanje o utjecaju mobitela na zdravlje

Budući da mnogim vrstama raka treba puno vremena da se razviju, a da su mobiteli još razmjerno nova stvar, nužno je duže istraživanje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

mobiteli

,

zdravlje

,

istraživanje

Novo istraživanje, koje će desetljećima ispitivati povezanost uporabe mobilnih telefona i dugotrajnih zdravstvenih tegoba, poput raka i neuroloških bolesti, počelo je u četvrtak u pet europskih zemalja.

Organizatori tvrde kako će istraživanje Cohort o mobilnim komunikacijama (COSMOS) biti najveće te vrste jer će se provesti nad više od 250 tisuća ljudi u dobi između 18 i 69 godina u Velikoj Britaniji, Finskoj, Nizozemskoj, Švedskoj i Danskoj.

Vođa britanskog istraživačkog tima Paul Elliott s Kraljevskog koledža u Londonu rekao je kako su dosadašnja istraživanja o utjecaju mobitela na zdravlje bila pozitivna, ali je naglasio kako su trajala najviše 10 godina.

"Istraživanje COSMOS proučavat će dugotrajnu uporabu mobitela - 10, 20 ili 30 godina - a to će biti dostatno vremena da se razviju bolesti. To je pametno učiniti i zbog današnjih korisnika mobitela i zbog budućih naraštaja", rekao je.

Istraživanje će od mobilnih operatera tražiti podatke o tome kako se pojedini korisnici najčešće služe mobitelima - za razgovor, tekstualne poruke ili pretraživanje interneta - a istražit će i mjesta na kojima se mobiteli najčešće nose - u džepovima hlača ili košulja, ili negdje drugdje te rabe li ih "hands-free" (bezručno). (hina/metro-portal)

22.04.2010. 19:08:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh