« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
SMRTONOSNE DELIKATESE

Delicije koje vas mogu stajati života

Neke nacionalne delikatese mogu biti neodoljivo privlačne ali skrivaju svoju tamnu stranu, konzumacijom si možete upropastiti odmor. Zauvijek

Fotografija vijesti
Više o

hrana

,

smrt

,

kamenice

,

fugu

,

jela

,

delikatese

„Treba sve probati" moto je mnogih ljudi, pogotovo ako se radi o nacionalnim jelima neke udaljene zemlje u koju se najvjerojatnije nikada više nećete vratiti. Ako ne iskoristite priliku postoji velika mogućnost da više nećete imati šanse uživati u jedinstvenim i specifičnim delikatesama tog podneblja.

Neki specijaliteti su odbojni zbog naših navika, ukusa i predrasuda, poput škotskog haggisa, janjeći želudac punjen iznutricama, ili prženih tarantula u Vijetnamu. No, neke nacionalne delikatese mogu biti neodoljivo privlačne ali skrivaju svoju tamnu stranu. Uz pomoć National Geographica vam donosimo potencijalno smrtonosne nacionalne delicije.

Kamenice

Ove školjke su dostupne i prisutne u skoro svim zemljama svijeta, a potencijalno su opasne jer se najčešće serviraju sirove. Kamenice moraju biti svježe prije nego li se konzumiraju jer u protivnom se stvara plodno tlo za razvoj opakih uzročnika bolesti, poput norovirusa ili bakterije vibrio. Norovirus nije smrtonosan ali uzrokuju gastroenteritis kod ljudi, a simptomi su mučnina i povraćanje, te vodenasta stolica i grčevi u trbuhu. Puno opasnija je bakterija vibrio jer uzrokuje koleru koja, ako se ne lijeći na vrijeme u roku od 2 do 3 dana, može uzrokovati bolnu smrt. Stoga toplo preporučamo da jedete kamenice samo gada ste sigurni da su netom izvađene iz mora, ako niste sigurni prije konzumacije ih dobro pomirišite, ako zaudaraju zaobiđite ih u širokom luku.  

Kamenice, Wikipedia  

Ackee, Jamajka

Ackee je plod drveta koje potječe iz zapadne Afrike,  a na Jamajci je, u kombinaciji s ribom, postao dio nacionalne kuhinje. Plod je ekstremno opasan ako ga se konzumira odmah nakon branja jer sjemenka sadrži toksine koji izazivaju mučninu, povračanje, kroničnu dehidraciju, a u konačnici može dovesti i do smrti. Stoga ako želite doći živi, nasmiješeni i puni životopisnih priča s Jamajke morate paziti da plod nije svježe ubran, odnosno da je nakon branja odstajao dovoljno dugo  da je promijenio boju u blago crvenu te da se rastvorio otkrivajući crnu sjemenku. Kako bi se do kraja uništili toksini treba ga dobro prokuhati.

Ackee, Wikipedia

Sannakji, Koreja

Sannakji je nacionalna delikatesa u Koreji, jede se sirov,  a spravlja se od krakova živih mladih hobotnica u sezamovom ulju, posipano sezamom. Jelo nije otrovno ali predstavlja ozbiljnu opasnost i to od gušenja. Naime, iako su krakovi narezani na male zalogaje, priljepci su još uvijek u funkciji te se vrlo lako mogu zalijepiti za vaše grlo i onemogućiti normalno disanje. Savjet, držite se one stare preporuke: Prije gutanja, prožvakati hranu barem 30 puta.

Sannakji, Wikipedia

Tuna

Tuna, bilo u konzervi ili kao odrezak, našla se na mnogim svjetskim listama kao hranu na koju treba pripaziti, ako ne i izbjegavati, a sve zbog globalnog zagađenja mora živinim spojevima. No, veći problem je svježina same ribe jer ako dugo stoji na toplom može se razviti tzv. skombrotoksin, bjelančevina  koju  uzrokuju bakterije proteus i klostridija. Simptomi mogu biti, mučnina, glavobolja, proljev, a u nekim krajnjim slučajevima čak i gubitak vida. Kako bi se izbjegla bilo kakva mogućnost od  trovanja najbolje je kupovati svježu ribu te jesti u provjerenim restoranima.

 

Fugu, Japan

Vrlo cijenjen u Japanu, a priprema se od mesa jedne vrste ribe (pufferfish ili blowfish na engleskom, fugu na japanskom). Meso ribe je jestivo, ali koža, jetra i jajnici sadrže smrtonosne količine otrova tetrodotoxina. Prema nekim podacima tetrodoxin je deset puta smrtonosniji od cijanida, a male količine dovode do paralize dijafragme i otkazivanja kompletnog dišnog sustava. Srećom, kuhari koji pripremaju Fugu moraju biti pravi stručnjaci te prolaze obuku koja traje od pet do sedam godina, a uključuje naukovanje i ispit. 

29.09.2011. 13:49:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    šaptač perunikama
    29.09.2011. 13:57
    ... ili se jednostavno nemojte prenavljati, pa kušajte neke lokalne specijalitete koji nisu tako opasni, sigurno ih ima.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh