« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
SVE SE SNIMA

Automobili po uzoru na avione dobivaju crne kutije

Crne kutije u automobilima bilježit će svaki potez vozača, a podaci će se slati policiji i osiguravajućim kućama

auto brzina
auto brzina (Shutterstock)
Više o

automobili

,

putovanje

,

sigurnost na cestama

,

vožnja

,

crne kutije

,

Best Buy Award

Bijeg s mjesta nesreće više neće biti moguć -  inženjeri razvijaju crne kutije koje bi se za nekoliko godina trebale naći u svakom autu i bilježiti svaki pokret vozača, od upravljanja, kočenja i ubrzavanja pa sve do trubljenja.

Podaci će biti od velike koristi za policiju i osiguravajuće kuće koje će lakše pratiti i kažnjavati vozače koji krše prometne propise i ugrožavaju sigurnost na cestama. Naglasak će biti stavljen na izravnu komunikaciju između automobila i policije, a razmatra se i mogućnost pohrane prikupljenih podataka.

>>Jesu li današnji automobili previše 'sigurni'?

Connected Car

Kompanija Intel ideju o crnoj kutiji već je digla na višu razinu u nedavno predstavljenom vozilu naziva "Connected Car". Prototip koristi IT inovacije za sigurniju, efikasniju i zabavniju vožnju. 

Connected Car ima ugrađenu računalnu platformu koja je vrlo slična osobnim računalima i omogućuje brzu internetsku 4G vezu. Vozač putem internog sustava dobiva najnovije informacije o stanju u prometu, suvozači se mogu zabavljati surfajući, a postoji mogućnost eksternog povezivanja s automobilom zbog provjere stanja goriva i slično.


Smanjenje broja nesreća

Ključan argument za uvođenje crnih kutija je sigurnost. Praćenjem trenutne lokacije, brzine i udaljenosti od drugih automobila, sustav će ujedno vozačima pružati upozorenja o potencijalnim nezgodama i tako smanjiti rizik od nesreća. Vanjske kamere na automobilu identificirat će prometne znakove i rupe na cesti.

Crne kutije podržava i Europska komisija. Na europskim cestama svakoga dana život izgubi prosječno stotinu osoba, a cilj je tu brojku prepoloviti do 2020.

Piše: Emma Forrest, MWN
18.08.2010. 17:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh