« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 3 mjeseca
SAVJETI

Aktivnosti koje najbolje štite mozak

Što kada biste mogli sagledati sve fizičke aktivnosti koje obavljate - hodanje od prostorije do prostorije, pripremanje za posao, trčanje po stepenicama ili možda jogging oko zgrade - i koje od njih donose najviše koristi ili štete vašem mozgu?

Što najbolje štiti mozak?
Što najbolje štiti mozak? (Arhiva)
Više o

mozak

,

aktivnosti

,

čuvanje mozga

Dobre vijesti su da oni koji čak i "malo vremena provedu u intenzivnijim fizičkim aktivnostima - čak i manje od 10 minuta - umjesto da konstantno sjede, spavaju ili se kreću polagano, imaju bolje rezultate na testovima kognicije", kaže autor studije John Mitchell, doktorand na Institutu za sport, vježbanje i zdravlje na University College London.

Umjerena tjelesna aktivnost definira se kao brzo hodanje, vožnja bicikla ili trčanje po stubama. Intenzivnija fizička aktivnost, kao što je ples, jogging, trčanje, plivanje ili vožnja bicikla uzbrdo, poboljšat će vam rad srca i disanje.

Studija je objavljena u ponedjeljak, a njome je otkriveno da je tek desetak minuta umjerene do intenzivnije aktivnosti dnevno dovoljno za poboljšanje radnog pamćenja, a najveći utjecaj je na izvršne procese kao što su planiranje i organizacija.

Kognitivna poboljšanja bila su skromna, no benefiti su postali očitiji s vremenom i porastom intenziteta aktivnosti, objašnjava Mitchell.

"Budući da ne nadgledamo kogniciju ispitanika tijekom dužeg vremenskog perioda, može biti da ti sudionici jednostavno imaju veće kognitivne sposobnosti od prosjeka", rekao je. "Međutim, također je moguće da čak i minimalne promjene u našim svakodnevnim navikama mogu donijeti dugoročne benefite za naše kognitivne sposobnosti."

Steven Malin, profesor na odjeku za kineziologiju i zdravlje na sveučilištu Rutgers u New Jerseyu, kaže da studija pruža nove uvide u odnos fizičke aktivnosti i stanja mirovanja kao što je san.

"Često se ne istražuje povezanost fizičkih aktivnosti i sna", kaže Malin.

I dok je studija imala svoja ograničenja kao na primjer nedostatak saznanja o zdravlju sudionika, rezultati pokazuju kako je "akumulacija svakodnevnih aktivnosti jednako važna, ako ne i važnija od ciljanog vježbanja", dodaje on.

25.01.2023. 13:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh