« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
ČINJENICE I BAJKE

7 mitova o kuhanju

Sigurno ste čuli barem jedan od tih mitova, a budite sigurni da nisu istiniti ...

Mitovi o kuhanju su vrlo rašireni
Mitovi o kuhanju su vrlo rašireni (Shutterstock)
Više o

maslinovo ulje

,

kuhanje

,

sol

,

mitovi

,

sušeno voće

,

jastog

,

prženje

Tijekom godina postali su toliko integrirani u sveopće vjerovanje, da su danas prihvaćeni skoro bez pogovora. Iznose se kao činjenice, a ponavljaju se i u knjigama o kuhanju, časopisima i emisijama, tako da se čini gotovo nemogućim da možda nisu točni. Kao i ostali mitovi, neki sadrže nešto istine u sebi, no većina uopće nije točna. Pogledajte o kojim mitovima je riječ.

1. Ne možete duboko pržiti u maslinovom ulju - recite ovo ljudima u Italiji, Španjolskoj ili Grčkoj. Maslinovo ulje ima nešto nižu točku dimljenja za razliku od drugih, poput suncokretovog ili biljnog, što znači da može postati gorko, čime i sastojci koji se prže preuzimaju neugodan ukus. Ipak, ukoliko ste oprezni te zagrijavate ulje na pravoj temperaturi, odličan je izbor za prženje ukusnih jela poput čipsa od krumpira.

2. Sol podiže krvni tlak - sol je postala jedan od glavnih neprijatelja medicine, ipak mnogi nisu svjesni koliko je potrebna u prehrani. Mit datira iz 1950-tih, od testova koje su proveli britanski liječnici, koje su pak opovrgnuli kasniji testovi. Kao i s drugim stvarima vezanim za zdravlje, umjerenost je najbolji pristup, no reputacija soli kao velike opasnosti čini se malo pretjeranom.

3. Svježe voće je zdravije od sušenog - dodavanje voća u prehranu dobra je odluka, no ostaje mit kako je svježije bolje od sušenog. I dok može biti nekih manjih razlika u sadržaju minerala i vitamina, istina je da obje varijante sadrže slične količine šećera i vlakana. S obzirom da je voda veći dio svježeg voća, ista količina sušenog može donijeti više koristi nego svježa varijanta.

4. Dodavanjem ulja u vodu tjestenina se neće zalijepiti - ulje zapravo nema nikakav utjecaj na to. Ono će jednostavno isplivati na vrh. Ipak, pomaže da voda previše ne zavrije. Povremeno mješanje tjestenine tijekom kuhanja, donijet će još bolje rezultate.

5. Gljive se ne smije prati - kako navodi francuski priručnik "Larousse Gastronimique", u svrhu zadržavanja pune arome gljiva, najbolje ih je ne guliti ili prati, nego samo obrisati vlažnom hrpom i posušiti. Ipak, recentna istraživanja pokazuju da većina vrsta gljiva apsorbira vrlo malo vode ukoliko ih se nakratko opere.

6. Alkohol ispari prilikom kuhanja - i dok će kuhanje alkohola koji se dodaje umacima, juhama ili gulašima na visokoj temperaturi reducirati njegov učinak, istina je da bi ste ga trebali kuhati skoro tri sata kako bi u potpunosti ispario.

7. Jastozi "vrište" kad ih se kuha - s obzirom da rakovi uopće nemaju vokalne mogućnosti, sposobnost "vrištanja", čak i kad ih se stavi u vruću vodu, ostaje u domeni nemogućeg. Taj zvuk najvjerojatnije uzrokuje zrak koji izlazi iz ljušture nakon što se jastoga uroni u vruću vodu. Ukoliko ste osjetljivi, pokušajte staviti jastoga u hladnu vodu, te polako zagrijavati.

29.01.2013. 10:07:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Ana
    31.01.2013. 19:01
    Ipak su to samo mitovi, a ne pravi savjeti...
  2. avatar
    main
    09.05.2016. 14:09
    ti si kreten. kuhati jastoga posteneno. znači čak umjesto da ga ubiješ što prije, već ako si tako jako bolestan u mozak da ideš živog kuhati, ti bi ga čak mučio pola sata dok se voda ne zagrije da ga ubije.
  3. avatar
    main
    09.05.2016. 14:11
    naravno da sol podiže tlak, mamu ti mutavu. i naravno da je svježe voće zdravije od sušenog mamu ti mutavo bezobratno glupu
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh