Hrana koja će vas izvući iz zimske depresije
Upravo je zima doba u kojem trećina ljudi tvrdi kako ima smanjeni interes za prijateljstvo i ljubav, dok im istovremeno raste onaj prema krafnama, kolačima, tortama i spavanju do podneva
Zima je zadnjih tjedana pokazala svoje zube, zbog čega nam je, još uvijek zatrpanima snijegom i niskim temperaturama, teško povjerovati kako nas od kalendarskog proljeća dijeli ne baš tako puno.
Upravo je zima doba u kojem gotovo trećina ljudi tvrdi kako ima smanjeni interes za prijateljstvo i ljubav, dok im istovremeno raste onaj prema krafnama, kolačima, keksima, tortama i spavanju do podneva.
Zbog svega ovoga nimalo ne čudi da prosječna osoba prve dane proljeća dočekuje čak četiri kilograma teža negoli je to bila na krajem jeseni. Ipak, tomu ne mora uvijek biti tako. Postoji način da uživate u hrani tijekom dosadnih zimskih mjeseci, a da se pritom ne osjećate još gore i ne dobivate na težini.
Donosimo vam nekoliko odličnih prehrambenih ideja koje vas neće udebljati, a istovremeno će vam pomoći da se uspješno othrvate zimskoj depresiji do dolaska prvih proljetnih zraka sunca.
1. Mlijeko s niskim udjelom masti
Za vrijeme zimskih mjeseci većina nas pati od nedostatka vitamina D, budući da nismo u mogućnosti dovoljno se izlagati suncu. Osim što će pridonijeti jačim kostima i zdravim zubima, vitamin D će vam pomoći da se osjećate bolje i poletnije. Zamijenite jednu šalicu kave dnevno toplim kakaom i uživajte u dobrom raspoloženju ostatak dana.
2. Plava riba
Plava je riba izvor omega-3 masnih kiselina, koje je nemoguće sintetizirati u laboratoriju (svi proizvodi koji tvrde da prodaju omega-3 masne kiseline u tabletama vas obmanjuju). Ove kiseline imaju čitav niz blagotvornih učinaka na krvožilni sustav i zdravlje srca, a nekoliko je istraživanja potvrdilo i kako pozitivno utječu na raspoloženje, zbog vrlo snažnog antidepresivnog učinka. Preporučamo lososov odrezak na žaru, s malo maslinovog ulja i dodanim limunovim sokom.
3. Bulgur/Kinoa
Bulgur i kinoa vrlo su ukusne i zdrave namirnice, prepune minerala, vitamina i vlakana, zbog čega vrlo sporo otpuštaju ugljikohidrate za vrijeme probave. Upravo ta činjenica jamči da nakon njih nećemo „poletjeli" od silnog šećera u krvi, samo kako bismo za koji sat potpuno potonuli, kako to obično biva s nezdravom i rafiniranom hranom, poput kolača i torti.
4. Grahorice (slanutak, bob, leća..)
Grahorice su prepune vlakana, zbog čega ih naš probavni sustav naprosto obožava. Naša crijeva proizvode više serotonina nego naš mozak, zbog čega je održavanje njihovog zdravlja vrlo važno za dobro raspoloženje. Osim toga, većina grahorica izvrstan je izvor proteina, antioksidansa, magnezija i elektrolita.
5. Orašasti plodovi
Osim što su vrlo ukusan međuobrok, orašasti plodovi u sebi sadrže idealnu kombinaciju proteina, ugljikohidrata i zdravih masti, zbog čega ih naš mozak naprosto obožava. Predstoji li vam obavljanje nekakvog napornog mentalnog posla, zaboravite kavu i zašećerene sokove i držite se grickanja oraha, lješnjaka i brazilskih orašćića.
Novi komentar