« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
OBRATITE PAŽNJU

5 razloga zbog kojih jedete previše

Mnogi se prejedaju a da toga nisu ni svjesni. U stvari, jedenje je često povezano s mnogim drugim aktivnostima pa je teško odrediti kada se prelazi u prejedanje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

hrana

,

prejedanje

,

gojaznost

1. Dosada - možete se prejedati iz jednostavnog razloga jer nemate što drugo raditi. Mnogi jedu kada gledaju tv, čitaju knjigu ili iz puke zabave. Jedenje je osjetilna aktivnost koja nam donosi određenu ugodu, što je razlog zašto se taj čin sam po sebi smatra oblikom zabave. Može biti zabavno, ali također može donijeti i neželjene nuspojave poput viška kilograma

2. Stres i napetost - nije bitno na koji način dolazi do stresa (posao, obitelj, škola), no činjenica je da ćete se na neki način s njim morati nositi. Mnogi ispušni ventil pronalaze u jedenju. Pretjeranom jedenju. Ovaj čin ljudima daje osjećaj kontrole i moći, a osjet okusa i pun želudac mogu pomoći odvlaćenju pažnje od problema.

3. Prebacivanje ovisnosti - konačno ste odlučili da rak pluća ili jetre nije dobar za vas. To je odlično, osim što ćete se naći u situaciji kako stalno jedete da ublažite želju za cigaretom ili alkoholom. Kada pokušavaju odustati od nekog oblika oralne ovisnosti, mnogi žele na neki način zaposliti ruke, a jedenje se čini kao bezopasan način da se maknu od ovisnih supstanci. I dok se prejedanje može činiti manjim zlom, doista postoje produktivniji načini da se zaposle ruke.

4. Kulturne i socijalne norme - neke kulture podržavaju konzumiranje velikih ekstravagantnih obroka. U takvim kulturama jedenje je također povezano sa raznim oblicima socijalnih aktivnosti kao i s vjerovanjem da muškarac jednostavno mora puno jesti kako bi bio snažan i jak. Čini se prirodnim grickati kokice u kinu, kikiriki uz pivo ili krekere i razne grickalice na nekoj zabavi. Nažalost, takva hrana često ima malu nutritivnu vrijednost, a bogata je mastima.

5. Kako bi se ugodilo ženskom spolu - kod mnogih muškaraca to počinje s majkom, a završava sa suprugom. Mnogi žele udovoljiti svojim suprugama i na taj način pokazati kako cijene njihov trud. To je razlog zašto se mnogi muškarci udebljaju ulaskom u brak.

11.02.2010. 15:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh