« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
UZROK PROBLEMA

Za mucanje su odgovorni geni

Znanstvenici su identificirali tri gena koji bi mogli uzrokovati probleme mucanja kod nekih ljudi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

geni

,

mutacija

,

mucanje

Smatraju kako mutacije, koje su već povezane s poremećajima u metabolizmu, mogu također utjecati na način na koji funkcioniraju određeni dijelovi mozga. Istraživanje je obuhvaćalo slučajeve u Pakistanu, SAD-u i Engleskoj.

Mucanje zahvaća 1 posto svjetske odrasle populacije. Ranom intervencijom djeca koja mucaju mogu riješiti ovaj problem, dok odraslima pomažu terapije bazirane na reduciranju anksioznosti i reguliranju disanja.

No znanstvenici se nadaju kako bi ovo otkriće moglo pomoći u pronalasku novih tretmana liječenja. Svaki deseti pacijent koji je sudjelovao u studiji, imao je mutaciju na jednom od ta tri gena.

˝Stotinama godina uzrok mucanja ostao je misterija, kako za liječnike tako i za osobe koje su pogođene ovim poremećajem. Ovo je prva studija koja ukazuje na specifične mutacije na genima kao potencijalni uzrok, čime direktno pomaže razvoju novih opcija liječenja˝, objašnjava James Battery, voditelj istraživanja.

Poremećaji u metabolizmu koji uzrokuju ove mutacije gena liječe se injektiranjem proizvedenih enzima u krvotok, kako bi se nadomjestili enzimi koje tijelo ne proizvodi. Moguće je da se mucanje, ako se potvrdi da ga uzrokuje isti defekt, može liječiti na isti način.

11.02.2010. 16:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh