« Knjiga
objavljeno prije 13 godina
OD KORICA DO KORICA

5 razloga zašto e-knjige još nisu zamijenile klasične

Digitalne su knjige i čitači osvojli svijet, ali klasične se knjige ne predaju tako lako. Pročitajte zašto

Fotografija vijesti
Više o

e-knjige

,

Amazon

,

Kindle Fire

Dvojbi nema, e-knjige su tu i ne idu nikuda te nema sumnje da su digitalne knjige nasljednik klasičnih, piše časopis Wired. Iako je na tržište izašao tek prije 3 i pol godine, Kindle je zaslužan što Amazon danas prodaje više digitalnih knjiga nego što se prodaje svih papirnatih knjiga zajedno.

Međutim, pored svih koristi koje e-knjige nesumnjivo donose, ne možemo (još) tvrditi da su tvorci digitalnih knjiga uspjeli u svojoj prvotnoj namjeri da "natjeraju" svijet da potpuno zaboravi na papirnate knjige. Pokušali smo navesti nekoliko razloga za to, a niti jedan od njih nema veze sa glupostima poput "Osjećaj papira pod prstima nezamjenjiv je dio čitačkog iskustva" i sličnim argumentima, kakve često koriste protivnici digitalizacije knjiga. Pa krenimo:

1)      Nepročitana e-knjiga nije neprestani podsjetnik da ju moramo pročitati do kraja

 U veljači 2011., Jenna Wortham, urednica tehnoloških vijesti New York Timesa, na svom je blogu trijumfalno objavila da je napokon do kraja pročitala svoju prvu e-knjigu. Iako je teško za povjerovati da je osobi koja se tako dobro razumje u tehnologiju trebalo toliko vremena za to, Jenna je ponudila odlično objašnjenje; jednostavno je zaboravljala nastaviti tamo gdje je prethodno stala s čitanjem. „Čarolija" zaborava bila je toliko jaka da ju je jedino snaga novogodišnje odluke mogla razbiti.

Jednostavno rečeno, e-knjige vas ne „bodu" u oči, a ne postoje čak ni u vašem perifernom vidu. Ne izazivaju vas da završite ono što ste započeli i nisu neprestani sramotni podsjetnik na vaše loše čitalačke navike.

2)      Ne možete držati sve vaše knjige na jednom mjestu

Knjige posložene na vašoj polici nije briga u kojoj ste ih trgovini kupili. Na tabletima i smartphonima, međutim, „police" su podijeljene aplikacijom - ne možete vidjeti sve e-knjige koje ste kupili na jednom mjestu, ako su kupljene u različitim trgovinama.

Isto tako, ukoliko posjedujete e-čitač, automatski ste ograničeni na kupnju samo onih knjiga koje se prodaju u trgovini tvrtke čiji čitač posjedujete.

U digitalnom okruženju, nakon što otvorimo ogroman popis e-knjiga i taknemo prstom na onu koju smo izabrali, lako je zaboraviti koje sve e-knjige posjedujemo. S druge strane, knjige na policu slažemo redoslijedom koji nama odgovara i u svakom trenutku lako možemo vidjeti ostale knjige koje imamo.

3)      Pisanje fusnota i črčkarija po rubovima

Ponekad jednostavno nije dovoljno da samo označimo nešto u tekstu kojeg čitamo. Strastveni čitatelj povremeno želi i zapisati dobru ideju koju je dobio čitanjem nečega ili nesuvislo šarati po rubovima knjige ili novina.

Iako to možda nije uvijek dobra ideja, posebno kada se radi o skupljim knjigama, e-čitači ni ne nude ništa slično u svojim aplikacijama. Svatko od nas je barem jednom napisao nešto u knjizi koju smo posudili u knjižnici, pa makar to bio i kratki opis naših karakternih osobina popraćen telefonskim brojem ili možda prosta poruka upućena kolegi iz razreda ili posla.

4)      E-knjige djeluju kao potrošna roba, ali svakako im cijena nije takva

Mnogim je ljudima još uvijek teško shvatiti zašto su im cijene često 100 i više kuna, kad nabavka e-knjige zapravo više djeluje kao posudba a ne kupnja. Pored toga, e-knjige se ne mogu posuđivati prijateljima, donirati knjižnicama niti preprodavati.

Kako opravdati relativno paprenu cijenu za hrpu digitalnih jedinica i nula koju ćemo pročitati i spremiti u memoriju, a pritom kasnije nećemo imati zadovoljstvo punih polica s kojima se možemo hvaliti drugima? Ovo nas pitanje dovodi do konačnog razloga..

5)      E-knjige se ne mogu koristiti za unutarnje uređenje

Iako će mnogi zakolutati očima na ovaj naizgled plitak argument, razmislite; nije li raspored knjiga po vašoj polici i prostoru u kojem živite zapravo idealan način da kažete drugim ljudima nešto o sebi bez puno riječi?

Možda se radi samo o taštini, ali način na koji slažemo i odabiremo knjige za obogaćivanje životnog prostora puno govori o tome što želimo da svijet misli o nama.

Malo vam koji predmet u kući može biti tako dobar razbijač leda i izgovor za početak zanimljivog razgovora. S druge strane, nitko ne može čuti vapaje zaboravljenih e-knjiga koje ste zaključali u tamnici vašeg digitalnog čitača.

Niti jedan novi medij ne ubija svog prethodnika, već ga samo s vremenom zasjenjuje. Ljudi još uvijek vole slušati radio iako su ga odavno mogućnostima zasjenili filmovi, televizija i Internet. Zbog tog razloga bilo bi glupo predviđati tako skoru propast klasičnih knjiga pred naletom njihovih elektroničkih inačica, budući da i jedne i druge imaju svoje prednosti i mane. Ako želite najbolje (ili najgore) od oba svijeta, za početak jednostavno nabavljajte obje.


05.06.2011. 16:15:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    la
    05.06.2011. 21:51
    Ne zaboravimo još jedan razlog - elektronika je toliko sveprisutna danas a knjige više čita zrelija generacija navikla na papirnato izdanje.
    Zbog većeg protoka informacija, zadržati pažnju na nečem duljem od teksta na internetu ili novinama postaje teže jer čitamo puno više informacija u malim formatima.
    Također, čitati na papiru je gušt jer imamo u rukama nešto opipljivo i autentično - svaka knjiga ima svoju energiju, pa čak i miris i opip; dok čitati s elektroničkog uređaja malo izgleda sterilno.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh