« Film
objavljeno prije 13 godina
FILMSKA UMJETNOST

13 najupečatljivijih prvih scena u filmovima

Ovi filmovi dokazuju da izreka o tome koliko je bitan prvi dojam ne vrijedi samo za međuljudske odnose

Fotografija vijesti
Više o

film

,

filmske preporuke

,

trailer

Nema sumnje, prvi su dojmovi u životu često najbitniji. U filmskoj umjetnosti često vrijedi isto pravilo, prvih nekoliko scena nerijetko postavlja ritam za ostatak filma i dobri redatelji znaju koliko su one važne kako bi gledatelji stvorili odnos prema filmu i likovima u njemu. Bilo da se radi o sporim i suptilnim uvodima ili o eksploziji adrenalina i testosterona, donosimo vam 13 najboljih prvih scena u filmovima.

VITEZ TAME

Već u prvih nekoliko sekundi ovog filma potpuno je jasno da je Joker kakvim ga je zamislio Christopher Nolan potpuno drukčiji od svega onoga što su dotada vidjeli ljubitelji ovog filmskog serijala.

Spektakularna scena pljačke banke, maske od kojih nam se nakostriješe dlake na leđima i uloga života prerano preminulog Heatha Ledgera sasvim su dovoljni da uvuku gledatelja u ovu najmračniju interpretaciju Batmana svih vremena.

TRAINSPOTTING


„Izaberi život? Ne, hvala" kaže Mark Renton. Od samog svog početka, Trainspotting nas uvlači u grozničav svijet heroinskog ovisnika. Sa veselom melodijom Iggyjeve „Lust for Life" i scenom potjere, jedini mogući put za ovisnika nakon toga je nažalost prema dolje.

SPACEBALLS


Prikazivanjem najdužeg svemirskog broda u povijesti kinematografije, Spaceballs se na vrlo duhovit način predstavlja kao pametna parodija na Ratove Zvijezda. Bez izgovorene ijedne riječi, ton filma zacementiran je sa naljepnicom na svemirskom brodu na kojoj piše „Ne kočimo ni za koga."

DJECA ČOVJEČANSTVA

Djeca čovječanstva izvanredan su primjer kako se vrlo komplicirana priča i situacija koja prethodi filmu može inteligentno ispričati na vrlo jednostavan način.

Vrlo brzo saznajemo da lik Clivea Owena živi u svijetu u kojem se više ne rađaju djeca i da je upravo poginuo najmlađi čovjek na svijetu. Scena koja odlično dočarava kakvo je nestabilno mjesto svijet postao završava eksplozijom koju za dlaku izbjegava i glavni lik.

NEMILOSRDNI GADOVI


Kada se radi o uvodnim scenama, Quentin Tarantino je i to jedan od najvećih. Zastrašujuća persona SS-ovca pukovnika Hansa Lande i scena koja je namjerno produžena kako bi se naglasila neizvjesnost dovoljne su da se držite za sjedalo u kino dok čekate rasplet.

VRISAK


Ovaj horor klasik počinje, interesantno, razgovorom o horor filmovima. Drew Barrymore je sama kod kuće kada primi neobičan telefonski poziv. Nepoznati glas sa druge strane žice brzo postaje uznemirujuć, a tenzije eskaliraju kada cameo lik poznate glumice doživi tragičan kraj.

GRAĐANIN KANE

"Rosebud"(„Ružin pupoljak"). Ovom rječju i  s nekoliko zagonetnih detalja, nije teško biti uvučen u ovaj filmski klasik.

Zahrđali znak na kojemu piše „Zabranjen pristup", razbijena staklena kuglica sa snijegom i mrtvi bogataš ostavljaju gledatelja s mnogim pitanjima i naglašavaju umjetničku vrijednost ovog remek djela.

MATRIX


Skupina policajaca približava se vratima iz kojih se nalazi misteriozna žena obučena u kožu koja sjedi za računalom. Nekoliko brzih izmjena scena pokazuje nam da je žena (Trinity) već ubila cijelu postrojbu policajaca. Cijela se situacija ubrzo dovodi do usijanja i završava legendarnom scenom potjere na krovovima koja gledatelje uvlači u nevjerojatan svijet Matrixa.

OTIMAČI IZGUBLJENOG KOVČEGA


Najbolji način da gledateljima predstavite neustrašivog arheologa Indianu Jonesa jest da im pokažete istog neustrašivog arheologa kako radi stvari od kojih bi se prosječnom čovjeku zaledila krv u žilama. Bez ikakvog posebnog uvoda, u prvim scenama vidimo Indya kako izbjegava smrtonosne zamke, krade zlatni kipić i bježi od goleme stijene koja se kotrlja za njim. Spielbergu se možda može svašta prigovoriti, ali ne i da ne zna kako napraviti sjajnu scenu za početak uzbudljivog filma.

APOKALIPSA DANAS

Teško da postoji bolji način na koji se nekome može predstaviti Vijetnamski rat.

Zloguke i proročanske riječi Jima Morrisona „This is the End" popraćene scenom mirne kambodžanske džungle koja se u trenutku pretvori u pakao napalma i eksplozija. Savršeno.

GOODFELLAS


Otvaranje filma pitanjem često je jednostavan i odličan način kako započeti film. Na početku „Dobrih momaka" pitanje je „Kakav je to, kvragu, zvuk?". Naravno, ne treba nam puno da otkrijemo. Ray Liotta, Robert De Niro i Joe Pesci izlaze iz automobila, otvaraju prtljažnik i otkrivaju već zakrvavljenog muškarca. Nekoliko uboda nožem i pucnjeva kasnije čujemo i izjavu koja je svoje mjesto našla među filmskim legendama: „Otkada znam za sebe želio sam biti gangster".

RALJE


Svega nekoliko sekundi potrebno je da se kasnonoćni zabavni party na plaži pretvori u krvavu stravu i užaš. Osim izvrsnom scenariju i režiji, pohvale svakako idu i glumici Susan Backlinie za vrlo uvjerljivu samo-što-nisam-povučena-ispod-vode-i-pojedena glumu.

KILL BILL

„Osveta je jelo koje se poslužuje hladno." Film počinje scenom pretučene, krvave i trudne mladenke. Nekoliko sekundi kasnije, sjenovita figura stane iznad nesretne žene i upuca je dva puta.

Dobrodošli u krvavi svijet Kill Billa. 

14.06.2011. 12:45:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    venera
    17.06.2011. 09:06
    Mislim da je kod Taranina glazbena podloga , tema iz filma Alamo iz 60-te, Green leaaves of summer/ Webster/tiomkin/, važnija za smisao filma od bilo čega drugog.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh