« Život
objavljeno prije 14 godina
FAUNA PRED IZUMIRANJEM

Zoološki vrtovi spas su za ugrožene vrste

Zahvaljujući brojnim programima koje provode zoološki vrtovi snježni leopard, Przewalskijev konj i europska kuna, da nabrojimo neke ugrožene vrste, imaju svijetlu budućnost

Przewalskijev konj ugrožena vrsta
Przewalskijev konj ugrožena vrsta (MWN)
Više o

ugrožene vrste

,

ilegalni dijamanti

,

Peter Velappan

,

bijeg Sanadera

,

kancerogene tvari

Kad je Przewalskijev konj galopirao stepama mongolske pustinje Gobi 1992. bio je to prizor koji se nije vidio još od davne 1960. godine. To što nekoliko stotina svjetskih istinski preostalih divljih konja luta rodnom Mongolijom zasluga je, barem djelomično konzervatora iz zooloških vrtova nekoliko europskih zemalja.

„Sad su jako dobro. Ovo je sjajan primjer u kojem su zoološki vrtovi zaista napravili nešto značajno", rekao je dr. Gerald Dick, direktor WAZA-e (The World Association of Zoos and Aquariums) sa sjedištem u Ženevi.

On je su-autor knjige „Building a Future for Wildlife" u kojoj se opisuje 25 sličnih priča o uspjesima u povratku životinja u njihovo vlastito prirodno stanište zahvaljujući uzgoju i reintegracijskim programima u zoološkim vrtovima i akvarijima diljem svijeta.

„Katkada je to jedina opcija koju imate ako želite spasiti jednu vrstu, barem na neko određeno vrijeme dok se nadate da će se priroda promijeniti", dodaje dr. Dick.

Danas su najugroženije brojne žabe i vodozemci. Gotovo jedna trećina je pred izumiranjem. „Vodozemci su vrlo važan zadatak kojeg smo preuzeli na sebe", kaže Dick. Zoološki vrtovi i akvariji su naravno u najboljoj poziciji za konzervatorski rad zbog pristupa životinja kojeg imaju i stručnosti u brizi oko njih.

Ali također je važna i njihova dostupnost javnosti: „Oko 600 milijuna ljudi godišnje posjti zoološke vrtove; tako ih možemo izravno informirati i educirati o životinjama. Jedan od najvažnijih zadataka je informiranje i osvještavanje običnih ljudi, ali  i političara", napominje Dick.

Govoreći o Przewalskijevim konjima, dr. Dick je dodao kako nije sasvim jasno hoće li se oni uspjeti nositi s prirodnim, ali iznimno surovim životnim uvjetima. Ipak, prema njegovim riječima, konji su se jako dobro prilagodili.

Przewalskijev konj, izvorno iz Mongolije, gotovo je izumro 1960-ih zbog porasta broja domaće stoke, lova i bolesti. Preživio je zahvaljujući činjenici da je uhvaćeno 13 preostalih grla koji su se kasnije u zoološkim vrtovima parili i uzgajali.

Sredinom 80-ih godina prošloga stoljeća preko 1,000 jedinki držano je u zoološkim vrtovima, a 1992. započela je reintegracija konja u Mongoliju. Grupa konja iz zatočeništva posebno je odabrana iz nekoliko zooloških vrtova i prebačena u pustinju Gobi. Godine 1999. Rođena je prva ždrjebad na slobodi.

Kad se govori o uspjesima slične vrste, valja spomenuti još nekoliko životinja:

Hyloscirtus pantostictus, žaba koja obitava u području sjevernog Ekvadora i južne Kolumbije jedna je od brojnih vrsta žaba koje su spašene zahvaljujući zoološkim vrtovima.

Snježni leopard (Uncia uncia) iz središnje Azije imao je pomoć nekoliko zooloških vrtova i bio je dio programa očuvanja vrste. Uz sve to, obavljena je i edukacija lokalnih zajednica o očuvanju vrste u Mongoliji koja je prirodno stanište ove životinje.

Europska kuna (Mustela lutreola) također je spašena u zoološkim vrtovima i sad se lagano naseljava u Estoniji.

Piše: Jessica Carleson/Metro World News
18.05.2010. 00:39:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh