« Život
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
KVALITETA ŽIVOTA

Zagađeni zrak povisuje krvni tlak

Studije su već potvrdile loš utjecaj zagađenosti na krvni tlak, ali malo se do sada znalo o dugoročnom utjecaju zraka u urbanim područjima na naš tlak

zagađenje zraka visok tlak
zagađenje zraka visok tlak (Shutterstock)
Više o

zagađenost

,

visoki krvni tlak

,

gradovi

,

zrak

,

TED

,

Konfučijeva nagrada za mir

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Dusiburg-Essen u Njemačkoj pokazalo je da osobe koje žive u urbanim područjima, gdje je zagađenost zraka visoka, imaju viši krvni tlak od osoba koje žive u manje zagađenim područjima.

Znanstvenici su u sklopu studije proučavali utjecaj zagađenosti zraka na krvni tlak u razdoblju od 2000. do 2003. godine.

I dok su neke prijašnje studije već pokazale loš utjecaj zagađenosti na krvni tlak, malo se znalo o srednjoročnim i dugoročnim utjecajima izloženosti zagađenom zraku.

Kako kaže Barbara Hoffman, voditeljica Odjela za ekološku i kliničku epidemiologiju na Sveučilištu Duisburg-Essen, rezultati su pokazali da život u područjima visoke zagađenosti zraka itekako ima veze s povišenim krvnim tlakom.

Istraživanje je pokazalo da osobe koje žive u urbanim, zagađenijim područjima imaju povišen i sistolički i dijastolički krvni tlak, čak i kada se u obzir uzmu i drugi važni faktori koji utječu na tlak, kao što su dob, spol, pušenje, težina i tako dalje.

Osim toga, rezultati istraživanja su pokazali i da je krvni tlak viši u žena nego u muškaraca koji žive u područjima zagađenog zraka.

17.05.2010. 15:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh