« Život
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
NE OČAJAVAJTE

Život počinje u 50-toj

Doseći 50-tu danas je vrlo izgledno, ali nitko nije previše oduševljen tom dobi...

zena gospodja umirovljenik
zena gospodja umirovljenik (Shutterstock)
Više o

sreća

,

srednja dob

,

starost

,

život

Mladost je daleko iza nas, a ispred se nalazi nesigurna budućnost umirovljenja i starosti. No, neki znanstvenici tvrde kako bi se trebali radovati toj dobi.

Umjesto da na taj period gledamo kao početak kraja, trebali bi ga smatrati razdobljem najboljih godina. Slobodni od stresa karijere, roditeljstva i ostalih briga, možemo se skrasiti uz supružnika te uživati u životu.

Stvari postaju bolje svakom idućom dekadom, rušeći mit o zlovoljnim starim muškarcima i ženama. Istraživači su ispitali 340,000 muškaraca i žena u SAD-u, u dobi između 18 i 85, koliko su zadovoljni životom. Također su pitali o specifičnim emocijama poput sreće, užitka, stresa i brige.

Nivo stresa i ljutnje pada od radnih 20-tih i smanjuje se tijekom života. Brige, s druge strane, nastavljaju biti problem do 50-tih, kada počinju opadati. Radost i sreća u toj dobi počinju rasti i tako je do 85, najstarije dobi koja je analizirana.

Istraživači sa Sveučilišta Stony Brook tvrde kako to doba donosi mudrost i mogućnost nošenja s različitim emocijama. Studije su pokazale kako su stariji ljudi bolji u suzbijanju negativnosti i fokusiranju na dobre stvari. Drugi istraživači navode kako su poboljšanja u zdravstvenoj skrbi, obrazovanju i životnom vijeku učinila da kriza srednje dobi postane prošlost.

18.05.2010. 08:34:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh