« Život
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
BLOOD PHARMING

Znanstvenici proizveli genetski modificiranu krv za američku vojsku

Umjetna krv trebala bi riješiti problem dugotrajnog transporta krvnih doza iz banaka do mobilnih bolnica na terenu koje su potrebne ranjenicima

američka vojska ranjenici
američka vojska ranjenici (Getty Images)
Više o

krv

,

američka vojska

,

ranjenici

,

Dora Baras

Američki su znanstvenici proizveli prve doze 'umjetne' krvi koja bi se uskoro mogla koristiti na bojištima u Afganistanu. Pentagonov ogranak za sfere eksperimentalnog, takozvana Darpa, pokrenula je program "Blood Pharming" još prije dvije godine s namjerom da stvori genetički modificiranu krv kojom bi se tretirali ranjenici. Tvrtka Arteriocyte je u sklopu tog projekta dobila 1,95 milijuna dolara, a ulog se prema prvim naznakama isplatio. Prve pošiljke 0 negativne krvi došle su u ruke američkog FDA, kontrolnog tijela zaduženog za kvalitetu i ispravnost hrane i lijekova.

>> Američka vojska treba pomoć internetskih aplikacija za dobivanje ratova

Krv je napravljena uz pomoć hematopoetskih matičnih stanica uzetih iz pupkovine u procesu koji se naziva "pharming" i koji podrazumijeva korištenje genetski uzgojenih biljaka ili životinja kako bi se napravile veće količine korisnih, odnosno potrebnih supstanci. Od jedne pupkovine može se napraviti 20 jedinica uporabljive krvi, a prema proračunu i iskustvu, jedan ranjeni vojnik treba u prosjeku šest jedinica. Prema priopćenju spomenute tvrtke, krvne su stanice proizvedene ovom metodom "fukncionalno identične crvenim krvnim stanicama" iz normalnog ljudskog krvotoka. "Mi u biti u laboratorijskim uvjetima imitiramo djelovanje koštane srži", rekao je za Wired čelnik Arteriocytea Don Brown.

>> Lipanj najsmrtonosniji mjesec za međunarodne snage, 79 mrtvih

Ako se odobri uporaba te krvi, to će započeti revoluciju stanja na bojištima i riješiti problem nedostatka rezervne krvi i manjka darivatelja. Osim toga, sam proces transporta krvi iz banke na prve crte bojišta i mobilnih bolnica na terenu, što je čest slučaj, iznimno je dugotrajan zbog velikih udaljenosti. Neke krvne doze su stare i po dvadeset dana prije nego stignu do ranjenika, što znači da joj je rok trajanja, ako se ne iskoristi, još samo tjedan dana. A ako je krv previše stara, veći je rizik od infekcija, zatajena organa i sličnih problema.

Bilo kako bilo, testiranje na ljudima sigurno se neće provesti barem do 2013., ali tvrtka predviđa da će krv dobivena "pharmingom" biti u službenoj vojnoj uporabi unutar narednih pet godina, osim ako je Pentagon ne zatraži i prije.

09.07.2010. 15:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh