« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
MOBITEL VAŽNIJI OD PUŠKE

Američka vojska treba pomoć internetskih aplikacija za dobivanje ratova

Aplikacije koje vojska traži moraju imati veze s treninzima, zapovijedanjem u borbama na terenu, informiranjem i obrazovanjem

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

internet

,

američka vojska

,

smartphone

,

aplikacije

Vojska Sjedinjenih Američkih Država otvorila je u četvrtak natječaj za dizajniranje korisnih aplikacija za smartphone i Internet koje bi ju učinile efektivnijom u širem smislu, povećale „ratnu učinkovitost" i možda čak spašavale živote boraca.

Natječaj je nazvan „Apps for the Army" (Aplikacije za vojsku), odnosno „A4A", a na njemu mogu sudjelovati samo pripadnici vojnih snaga i civili koji rade u vojnim institucijama.

Prema riječima generala bojnika Jeffreyja Sorensona, u Vojsci je mnogo sposobnih lica koja bi mogla dizajnirati aplikacije vrlo slične onima za iPhone, na primjer. Broj sudionika na natječaju A4A ograničen je na prvih 100 kojih se prijavi, a najbolje prijave će se odabrati na konferenciji LandWarNet u kolovozu 2010. godine.

U priopćenju za javnost, Vojska je navela kako će se uzimati u obzir aplikacije iz natječaja A4A koje se odnose na „trening, zapovijedanje na terenu, upravljanje karijerama, kontinuirano obrazovanje, prenošenje vijesti i informiranje".

Ponude se moraju predati do 15. ožujka tekuće godine, a pobjednici (koji će se birati u osam kategorija) pojedinačno će dobiti 30,000 dolara. Internetske aplikacije će se dodati softverskom repozitoriju Forge.mil. Također će se moći prilagoditi platformama kao što su Blackberry, iPhone ili Android.

No, američka vojska tu neće stati. Već ovoga tjedna počinje testiranje naprava sličnih iPhoneu koje koriste terenske vojne aplikacije. Vojni smartphonei bit će stavljeni na kušnju u bazi Fort Bliss u Teksasu.

04.03.2010. 14:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh