« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
NOVI MATERIJALI

Zeleni auti budućnosti izrađivat će se od ananasa i banana

Nano-celulozna vlakna za ojačavanje plastike, koja su gotovo poput Kevlara, mogla bi se dobivati iz vrlo delikatnih voćki

Ananas i banane
Ananas i banane (Deviantart)
Više o

automobili

,

plastika

,

ananas

,

banana

,

vlakna celuloza

,

novi materijali

Iako zvuči nevjerojatno, automobili budućnosti mogli bi se izrađivati od ananasa ili banane. Brazilski su znanstvenici uspjeli pronaći učinkovitiji način iskorištavanja vlakana iz spomenutih, ali i brojnih drugih biljaka u sklopu nove generacije automobilske plastike koja je jača, čvršća, lakša i ekološki prihvatljivija od svih trenutno postojećih plastičnih materijala.

Alcides Leao, voditelj istraživanja tijekom kojeg je došlo do fantastičnog otkrića, kazao je da bi se vlakna za ojačavanje plastike mogla dobivati iz vrlo delikatnih voćki kao što su banana, ananas, ali koliko god to one bile delikatne, vlakna su nevjerojatno jaka.

Neka od tih takozvanih nano-celuloznih vlakana jaka su gotovo kao Kevlar, no za razliku od njega i klasične plastike koji se izrađuju iz naftnih derivata i prirodnog plina, nano-celulozna vlakna su potpuno obnovljiva.

„Svojstva ove plastike su nevjerojatna. Ona je lagana, ali vrlo čvrsta - 30 posto lakša od klasične, a tri do četiri puta jača. Vjerujemo da bi se u budućnosti brojni dijelovi automobila poput kontrolne ploče i branika mogli izrađivati upravo od ove plastike. Ona će smanjiti težinu automobila i poboljšati njegovu ekonomičnost u potrošnji goriva", kazao je Leao.

Pored smanjenja težine i potrošnje, nano-celulozna plastika ima i određene mehaničke prednosti u odnosu na konvencionalnu automobilsku plastiku, a to su veća otpornost na oštećenja od topline, prolivenog goriva, vode i zraka. Proizvođači automobila već testiraju novi materijal pa Leao hrabro daje prognoze da će u redovito uporabu nova plastika ući unutar dvije godine.

Listovi i tanje stabljike ananasa, ne samo drvo, mogli bi biti najbolji izvori nano-celuloznih vlakana.  Na drugo mjestu je curaua, biljka u srodstvu s ananasom koja se uzgaja u Južnoj Americi. Tu su još i banane i brojna druge egzotične biljke.

Kako bi pripremili nano-vlakna, znanstvenici stavljaju listove i stabljike ananasa i ostalih biljaka u stroj nalik na prešu. Zatim dodaju određene kemikalije i sve zagrijavaju u nekoliko ciklusa dok ne dobiju materijal sličan talku u prahu. Iako je čitav proces skup sam po sebi, dobra je vijest što se od samo pola kilograma nano-celuloze može izraditi u određene dodatke i do 45 kilograma superčvrste i ekstralagane plastike.

„Zasad smo usmjereni na zamjenu klasične automobilske plastike, no u budućnosti bismo ovom biljnom nano-celuloznom plastikom možda mogli zamjenjivati i određene čelične i aluminijske dijelove", optimističan je Leao. Njegov rad predstavljen je na 241. nacionalnom skupu i izlaganju Američkog kemijskog društva.

28.03.2011. 10:28:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh