« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci
UREĐENJE DOMA

Zavodljivost mediteranskog stila

Odabirom pravih materijala, boja i uzoraka, vaš dom postat će morska oaza

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Interijer centar Solidum)
Više o

uređenje doma

,

kamene kuće

Svakog vrućeg ljeta gradski asfalt napuštaju svi koji si to mogu priuštiti i rijeke ljudi svakodnevno se sele na jug kako bi ‘laganini’ uživali u ljepotama morskih prizora. Plavetnilo mora i neba, zelenilo šuma, bijele stijene koje kao da pozivaju na izležavanje na suncu... sve je to čarolija Mediterana. Pa ipak, tu magiju eksterijera lako je prenijeti i u interijer. Odabirom pravih materijala, boja i uzoraka, vaš dom postaje morska oaza. Polazišna točka neka bude mediteranski stil, a njegove se karakteristike potom mogu nadopuniti elementima srodnih stilskih izričaja te tako kreirati unikatan interijer po ‘guštu’ vlasnika.

Pogledajte fotogaleriju!

Bjelina kamenih kuća

Započnimo s odabirom boja. Plavetnilo Jadranskog ili Egejskog mora te cvjetova ružmarina; ljubičaste nijanse irisa, ljubičica, lavande, patli-džana; bijeli zidovi kuća na grčkim otocima poput Santorinija; zelenilo borova, maslina, metvice; žuti optimizam sunca i sočnih limuna, toplina terakote, crvenilo rajčica i makova, a ne smijemo zaboraviti ni zagasito crvenu boju vina... izbor je velik. Živite li u prostoru manje kvadrature, preporučljivo je odabrati svijetle i hladne tonove koji će ga vizualno povećati, jer takva paleta boja stvara iluziju da su zidovi i objekti u prostoru udaljeniji nego što zapravo jesu. Budući da je bijelo-plavo-zelena kombinacija tradicija ovog podneblja, ona će svakom prostoru podariti svježinu kao i vizualno povećanje.

Želite li je malo ‘začiniti’ toplijim bojama, u interijer unesite žute i crvene detalje poput jastučića, vaza, cvijeća. Spajanjem crvene i žute nastala je narančasta, koja kao komplement plave ističe i nadopunjava tu boju Mediterana. Prisjetimo se estetskog učinka narančastih krovova u odnosu na plavetnilo neba, keramičke vaze na plavom stolnjaku,  jastuka boje breskve na tamnoplavom pokrivaču... Nebo i zemlja - suprotnosti koje se privlače i dovode u ravnotežu.

Iako su zidovi mediteranskih interijera najčešće izrazito reljefne teksture i obojeni u bijelu (ne)boju, ne treba zazirati i od nešto aktivnijih nijansi. Shema sastavljena od zlatno-žutih i maslinasto zelenih tonova u kombinaciji s drvenim namještajem i podovima od terakote uvijek je dobro rješenje. Spomenimo i tradicionalnu zelenu boju prozorskih kapaka koja se ističe u bjelini kamenih kuća Mediterana.

Kako biste zidove u interijeru dekorirali bogatim teksturama, dovoljno je boju umjesto valjkom nanijeti spužvicom i na taj način kreirati efekt valova. Druga opcija su morski dezeni poput riba, školjaka, rakova. Možete ih naslikati pomoću šablona ili kupiti naljepnice koje je jednostavno nalijepiti na zid. Odlučite li se za iluzionizam na zidovima, ovo podneblje obiluje zavodljivim prizorima koje možete ‘prenijeti’ u interijer. Primjerice, zidne tapete nude zaista raskošan izbor tema - plaže, svjetionike, brodove...

Popularna prozračnost

Namještaj tipičan za mediteranske krajeve izrađen je od drva, pletene trstike, kovanog željeza, a u novije vrijeme sve više se rabe i egzotični materijali poput bambusa, ratana, tikovine, koji u ovu priču unose i dodir eklekticizma. Iako tradicija često diktira jednostavnost i ravne linije pokućstva, uvijek se nađe mjesta i za bogato dekoriranu garnituru od kovanog željeza koja će krasiti terasu dugi niz godina, budući da je izrađena od izuzetno trajnog materijala. Prozračnost je trajno popularna, barem što se obalnih krajeva tiče, stoga bi se i zavjese trebale uklapati u takav koncept.

Dezeni dekorativnih tkanina mogu biti različiti - stilizirano lišće i cvijeće, razni geometrijski uzorci, apstraktni motivi. Zastori, stolnjaci, prekrivači često su i jednobojni ili ukrašeni prugama - bile one tradicionalne mornarske ili ‘varijacija na temu’. Spomenimo i narodni vez koji se u ovim krajevima njeguje već stoljećima. Primjerice, svjetski poznata hvarska čipka izuzetno je cijenjen kulturni i turistički resurs ovog suncem okupanog otoka.

Detalji u prostoru

Poželjno je da tkanine za posteljinu, prekrivače i ukrasne jastučiće budu od prirodnih materijala poput pamuka i lana kako bi koža ‘lakše disala’, naročito za vrijeme nesnosnih vrućina. Šećer za kraj ove mediteranske priče su detalji u prostoru.
Keramičke zdjele i lonci za cvijeće, svijećnjaci od bračkog kamena ili kovanog željeza, ukrasi od školjaka, modeli drvenih brodova, jer ‘ploviti se mora’...

Piše: Piše: Danica Maričić (dizajnerica interijera)
03.08.2008. 15:44:33
    

Vezana galerija
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh