« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
ZA SIGURNOST DOMA

Skrivene opasnosti u kućanstvima - II. dio

Potencijalne opasnosti koje se mogu kriti u kućanstvima moguće je lako i jeftino ukloniti, ali prvo ih treba otkriti

Žohari
Žohari (Shutterstock)
Više o

štakori

,

žohari

,

posteljina

,

plijesan

,

kućanstvo opasnosti

,

aluminijsko posuđe

Koje su to relativno skrivene opasnosti u kućanstvima? Od plijesni do žohara, ima tu svega i svačega.

Plijesan. Podrumi su najčešće krivci za pojavljivanje plijesni i spora u kući koji mogu proizvesti alergene, iritantne čestice, a katkada i opasne toksine. Crna plijesan je naročito opasna. Ako je otkrijete u svojoj kući ili sumnjate na nju, odmah počistite to područje i popravite problem s vlagom ili vodom koji je glavni uzrok pojave plijesni.

Štakori. Nema potrebe da vas bude sramota. Čak su i najluksuznije kuće nerijetko imale problema s miševima i štakorima. Štakori ne biraju, ne diskriminiraju, preživljavaju na nevjerojatnim mjestima i vrlo lako mogu napraviti invaziju na bilo čiji životni prostor. Oni mogu pregristi električne instalacije i tako izazvati požar, prenose parazite i razne bolesti (tuberkuloza, salmonela, Weilova bolest, E. coli...) nema druge nego zvati deratizatore.

Žohari. Kad se govori od užasnim gmizalima, žohare je nemoguće preskočiti. Oni prenose razne vrste mikroorganizama i bakterija - salmonela, stafilokok, streptokok. Njih je katkada teško pobijediti pa je možda najbolje pozvati profesionalce. Oni vole topla i vlažna mjesta. Često izbacujte smeće, ne nakupljajte novine, karton ili časopise unutar kuće ili stana. Ne ostavljate otvorenima posude s hranom za ljubimce. Pokrpajte sve rupe u stanu, zidovima, podu, krovu.

Aluminjsko posuđe. Prema riječima medicinskog novinara Mortona Walkera, su-autora knjige Sindrom toksičnog metala: Kako trovanje metalom može utjecati na vaš mozak (Toxic Metal Syndrome: How Metal Poisonings Can Affect Your Brain)., aluminij koji se nalazi u raznim tavama i loncima  može procuriti i hranu koju spremate, a kad ga unesete u tijelo, oštećuje bubrege i jetra, te slabi kosti.

>> Skrivene opasnosti u kućanstvima - I. dio

Ovaj metal također utječe na povećanje rizika od Alzheimerove bolesti. Najbolje je koristiti stakleno posuđe, porculansko, ono od nehrđajućeg čelika i lijevanog željeza.

Posteljina. Posteljina koja je obrubljena ili oblikovana prešanjem kako bi se smanjio postotak gužvanja najčešće sadrži formaldehid koji je kancerogen. Prema podatcima iz izvješća The Green Guidea, formaldehid postaje plin pri sobnoj temperaturi, a nova i neoprana posteljina ga može ispuštati u obliku pare koje izazivaju simptome slične gripi. Najbolje je da kupite posteljinu organskog porijekla, onu pamučnu.

Znači, prije nego operete posuđe spužvicom, naslonite glavu na posteljinu punu formaldehida, pripremite hranu u aluminijskom posuđu i tome slično, sjetite se ovih upozorenja i djelujte u skladu s njima. Neobjašnjivi ašalj, kihanje, nervoza i curenje iz nosa će nestati kao rukom odneseni i nećete morati previše brinuti o svojem i o zdravlju vlastite djece. 

14.07.2011. 18:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh