« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
PRAKTIČNI SAVJETI

Vrijeme je za veliko čišćenje ormara

Izbacite stvari koje više ne nosite i napunite ormar odjećom koju stvarno volite

(Shutterstock)
Više o

proljetno čišćenje

,

odjeća

,

ženski ormar

,

čišćenje

,

nova odjeća

,

ormar

,

pospremanje

Koliko god bio velik, uvijek je zapravo premali - radi se, naravno, o ormaru. Gomilamo odjeću sve dok nam jednog dana ne pukne film pa počnemo bacati majice i hlače u kojima ionako nikad nismo ni napustili kuću.

Pravilo je zapravo sasvim jednostavno - stare, podrapane, nenošene stvari treba nemilosrdno izbaciti te umjesto njih ormar napuniti s omiljenim odjevnim predmetima. No, u praksi je situacija dosta kompleksnija.

Uvijek se, naime, nadamo da ćemo možda izgubiti pokoji kilogram i odjenuti one traperice koje smo kupili prije pet godina, a možda će se u modu vratiti i ona karirana košulja koja nam nikad nije dobro stajala.

Donosimo nekoliko savjeta koji bi vam trebali pomoći da se riješite svega što vam u ormaru nije potrebno te pri pogledu u ormar više nemate osjećaj da naprosto nemate što odjenuti.

Plan
Sastavite popis aktivnosti kojima se najčešće bavite (npr. posao, izlasci, sport). Zatim analizirajte za koje od tih aktivnosti imate najviše, a za koje najmanje odjeće te sastavite popis odjevnih premeta kojih u vašem ormaru nema dovoljno.  

Boje
Odlučite se za nekoliko boja u kojima se najbolje osjećate te odaberite 2-3 boje koje se najbolje slažu s tim bojama. Izbacite sve što ne možete ni sa čim kombinirati te čvrsto odlučite da ćete do kraja godine kupovati samo one boje koje pristaju uz ostale predmete.

Zadržavanje
Budite na trenutak objektivni i svu odjeću sortirajte prema samo jednom kriteriju - mora vam odgovarati po veličini. Odmah bacite sve što vam je premalo/preveliko jer će tijesna odjeća uvijek biti tijesna, a ona u kojoj izgledate debelo nikad neće ući na popis omiljenih odjevnih predmeta.

Bacanje
Podrapanu i flekavu odjeću odmah bacite. U to se ubraja i ona majica koju već godinu dana niste ni pogledali.

Second Hand
Odjeća koju niste odjenuli niti jednom ili ona koja se još odlično drži ali vam više ne treba može se prodati preko interneta ili u Second-Hand-Shopu kojih i u Hrvatskoj ima sve više. Bolje da neželjeno prodate jeftino nego da vam trune u ormaru.

Čišćenje
Izvadite apsolutno sve iz ormara te dobro obrišite svaku policu. Nabavite si kutije za lakše sortiranje i obavezno u ormar stavite lavandu.

Pospremanje
Odjeću koju želite zadržati uredno vratite u ormar te ju posložite na način koji vam ima najviše smisla i koji će vam biti najpraktčniji. Zimi bi u prvom planu trebale biti veste i dolčevide, dok s dolaskom proljeća u prve redove stupaju majice i haljinice.

30.04.2011. 18:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh