« Muškarci
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
MUŽEVNOST

Zašto su duboki muški glasovi pravi magnet za žene?

Zbog čega su ženama neodoljivi duboki muževni glasovi, poput onoga kojeg je imao pjevač Barry White? Zbog genetike, kažu znanstvenici

Dubok glas je dobitna kombinacija
Dubok glas je dobitna kombinacija (Arhiva)
Više o

zaljubljenost

,

muškarci i žene

,

zavođenje

,

odabir partnera

,

dubok glas

Već smo odavno dobro svjesni činjenice da su ženama frajeri koji zvuče poput slavnog Barrya Whitea naprosto neodoljivi, ali sada po prvi puta znamo i zbog čega je tomu tako, tvrde znanstvenici.

Naime, žene su iznimno osjetljive na visine tonova i odlično ih pamte, a dublji će tonovi na njih ostaviti i puno jači utisak, na temelju čega će kasnije u sekundi procjenjivati i potencijalne partnere, ovisno o tome je li im glas visok ili je pak dublji.

Škotski su znanstvenici sa Sveučilišta u Aberdeenu po prvi puta dokazali da dubok, muževan glas, u ženskim mozgovima evocira snažne impresije iz prošlosti, što ima presudan utjecaj na njihov izbor partnera.

Zbog čega je tomu tako? Zbog genetike, kažu znanstvenici. Ženama je dubina muškarčevog glasa iznimno važna kod odabira životnih partnera, budući da pomoću nje podsvjesno ocjenjuju muškarčeve genetske „kvalitete", ali i različite karakterne osobine, kako one dobra, tako i loše.

„Naše je istraživanje pokazalo kako se duboki glasovi puno lakše urežu u žensko pamćenje, što ih podsvjesno ženama čini atraktivnijima nego visoki muški glasovi", rekao je dr. David Smith, voditelj istraživanja.

„Smatramo kako je ovo dokaz da je upravo evolucija stvorila u žena sposobnost da pamte informacije povezane s poželjnim muškim osobinama", rekao je dr. Kevin Allan, jedan od koautora studije.

„Ovakav način pomaže ženama da lakše odaberu prikladnog partnera, što je od iznimne važnosti u današnje vrijeme, kada loše odluke u vidu odabira životnih partnera imaju vrlo skupe posljedice po sve aspekte života" zaključuje profesor.

10.09.2012. 10:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh