« Muškarci
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
PLIVAČI VIŠE NE PLIVAJU

Kako Internet može muškarca učiniti neplodnim

Nedavno istraživanje pokazalo je kako bežični signali, WiFi, iz laptopa teško oštećuju spermije, te na taj način mogu učiniti muškarce neplodnima

Malci više neće plivati ...
Malci više neće plivati ... (Arhiva)
Više o

mobiteli

,

laptop

,

plivači

,

neplodnost

,

sperma

,

muška neplodnost

,

konzerve

Ako se volite zaleći u trosjed, staviti laptop u krilo i bezbrižno surfati bespućima interneta toplo preporučamo da se riješite te navike jer je u pitanju budućnosti vaših potomaka. Naime, novo istraživanje pokazalo je da WiFi signal iz laptopa može desetkovati male plivače, piše Mens Helth.

Znanstvenici su uzorke sperme 29 muškaraca stavili ispod laptopa koji je bio bežično spojen na Internet, nakon što su promatrali sjemenje četiri sata uočili su da četvrtina plivača više ne pliva, a u devet posto slučajeva došlo je do značajnog oštećenja DNA.

Ovo nije prva studija koja sugerira da prijenosna računala mogu spržiti muške tjelesne tekućine. Istraživanje provedeno na sveučilištu New York State pokazala je kako se temperatura u skrotumu, mošnjama, povećala za nevjerojatnih 18.8 stupnjeva kod volontera koji su držali prijenosno računalo u krilu 60 minuta.

Europsko istraživanje plodnosti pokazalo je da povećanje temperature skrotuma od samo 0.6 stupnjeva može smanjiti broj spermija za 40 posto.

"Ako gledamo širu sliku, bez obzira na izvor, svako zagrijavanje skrotuma je vrlo loše. Muškarci bi stvarno trebali izbjegavati tople kupke ili grijana sjedala u automobilima, u stvari, trebali bi izbjegavati sve što direktno zagrijava mošnje", rekao je dr. Larry I. Lipshultz, profesor urologije na medicinskom fakultetu Baylor.

No da ne mislite da su prijenosna računala jedini krivci i potencijalne masovne ubojice malih plivača, postoji još svakodnevnih uređaja koji mogu muškarce učiniti neplodnima.

Mobiteli - Iako većina današnjih mobitela ima WiFi, bežično spajanje u ovom slučaju nije krivac. Znanstvenici smatraju da zračenje iz mobitela ima potencijal da ošteti spermu. U turskoj studiji stručnjaci su podvrgli sjemenu tekućinu elektromagnetnom zračenju iz mobitela, što je rezultiralo raznim abnormalnostima sperme - u većini slučajeva plivači nisu mogli oploditi jajnu stanicu.

Hrana iz konzerva - U ovom slučaju hrana nije krivac nego ono u čemu je zapakirana. Naime, muškarci koji su imali veliku koncentraciju kemikalije bifenol A, ili BPA, u urinu ujedno su imali i nekvalitetnu spermu. Ta kemikalija, BPA, nalazi se u proizvodima od plastike, te ujedno služi i za oblaganje konzervi. Znanstvenici smatraju da pošto se BPA u tijelu ponaša kao ženski spolni hormon estrogen on može poremetiti ravnotežu muških spolnih hormona zaduženih za proizvodnju sperme.

Pratite Metro portal na Facebooku Twitteru.

11.09.2012. 18:13:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh