« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
GUŽVA

Zašto rabljena vozila još uvijek nisu pojeftinila?

Iako su mnogi očekivali da će s ulaskom u Europsku uniju doći do promjena na tržištu rabljenih automobila, cijene zasad miruju

Polovni automobili i dalje su skupi
Polovni automobili i dalje su skupi (FreeDigitalPhotos)
Više o

automobili

,

trošarine

,

cijena

,

rabljeni automobili

Trgovci tvrde da tržištu treba vremena za prilagodbu, no poručuju - cijene bi bile još manje da se osnovice obračunavaju na vrijednost u inozemstvu, umjesto na onu procjenjenu u Hrvatskoj, izvještava RTL.

Ivan, koji za svoj novi, ali rabljeni automobil namjerava izdvojiti devet tisuća eura, provjerava svaki detalj. Žali se, međutim, da cijene nisu ništa manje od onih prije ulaska u EU, iako su mnogi očekivali da će se ovog ljeta istopiti, izvještava RTL.

'Pratio sam cijene i one su iste, nisu ništa pale. Isto je, možda još i gore', žali se Ivan.

Vlasnik salona rabljenih automobila najavljuje da bi se razlika bi se trebala osjetiti i to vrlo brzo: 'Osnovni razlog zašto još vozila na našem tržištu nisu pojeftinila je zato što je tržište dosta zakrčeno, treba proći par mjeseci da se isprazne ti pojedini saloni', uvjerava Darko Princip.

No, ni tada neće pojeftiniti svi rabljeni automobili. Jer iako više nema dvostrukih trošarina ni PDV-a za kupnju od privatnih osoba, koliko ćete davanja platiti, osim o vrijednosti - ovisi i o emisiji ugljičnog dioksida, pa će bolje proći kupci, za okoliš, prihvatljivijih modela. No, problem je, tvrde trgovci što se postoci ne obračunavaju na vrijednost automobila na inozemnom tržištu, već prema procjenama iz hrvatskog kataloga.

'Po mojoj procjeni 20 posto veća je ta njihova osnovica, nego što je tržišna cijena vozila', kaže Princip. 

Prilog RTL-a možete vidjeti ovdje

03.08.2013. 12:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh