« Život
objavljeno prije 7 godina i 5 mjeseci
MA DA?

Zašto nije dobro biti strog roditelj

Prema najnovijem istraživanju znanstvenika sa Sveučilišta McGill u Montrealu, djeca strogih roditelja, koji su autoritarni u svom odgoju, imaju više šanse da budu pretila

Deranje na djecu i zabrane vode u pretilost
Deranje na djecu i zabrane vode u pretilost (Arhiva)
Više o

roditeljstvo

,

višak kilograma

,

debljanje

,

roditelji

Roditelji koji su izuzetno strogi te postavljaju granice djeci bez da im ostavljaju mogućnost da ispregovaraju svoju poziciju dovode svoje mališane u rizik od gomilanja suvišnih kilograma.

Kanadski zansntvenici analizu su proveli na 37.577 djece mlađe od 11 godina te na odgovorima iz upitnika koje su popunili njihovi roditelji.

"Klasificirane stilove odgoja uspoređivali smo s indeksom tjelesne mase djece", pojasnila je metodu istraživanja znanstvenica Lisa Kakinami.

Jedan od zaključaka istraživanja jest da stil roditeljstva reflektira se na kilažu djeteta. Također su došli do rezultata da siromaštvo utječe na fizionomiju djece, što je i bio očekivani rezultat.

Znanstvenici upozoravaju kako najmanje šanse za pretilost imaju djeca koja odrastaju u uravnoteženom okruženje, gdje im roditelji dopuštaju da budu uključeni u procese odgoja te im se omogućava da iskazuju svoje mišljenje i istražuju. Osim toga, djeci se trebaju pokazivati emocije kako bi ih ona znala zdravo uzvratiti.

Podsjetimo, prije desetak godina službeni podaci su pokazivali da povećanu tjelesnu masu ima 10,5 posto djece u Hrvatskoj, a 3,8 posto njih je pretilo. Danas podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravlje govore da čak 26,4 posto djece školske dobi ima prekomjernu težinu, a 11,2 posto ih je pretilo. Prema tim podacima, Hrvatska je 7. u Europi po broju djece s prekomjernom težinom, navodi se u priopćenju.

27.12.2016. 16:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh