« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 7 godina i 4 mjeseca
MLJAC

Zašto je krumpir genijalna hrana

Krumpir se, prilično nezasluženo, obično nalazi na listi namirnica koje bismo trebali izbjegavati, a zapravo se radi o sjajnoj hrani

Krumpir je prava superhrana
Krumpir je prava superhrana (Shutterstock)
Više o

krumpir

,

vitamini

,

minerali

,

magnezij

,

kalij

,

karotenoidi

Krumpir neki svrstavaju u superhranu, štoviše, unatoč tome što ga ne vole u medijima, no ako poslušamo nutricioniste, brzo ćemo promijeniti mišljenje jer oni tvrde da krumpir ima cijeli niz nutrijenata nužnih našem tijelu.

>> Superhrana: krumpir >>

Tako je, primjerice, sjajan izvor velikog broja vrlo korisnih vitamina, poput B6 koji smanjuje razinu homocisteina, snažnog čimbenika rizika za razvoj arteroskleroza i uzročnika moždanog udara. Uz to je prepun vitamina C, o čijim prednostima ne treba ni govoriti, ali i vitamina D, ključnog za imunološki sustav tijekom zimskog razdoblja.

>> Sve dobrobiti i koristi krumpira >>

Vitamin D diktira naše razine energije i raspoloženje, a uz to gradi zdrave kosti, podržava rad štitnjače i čuva kožu, srce, zube i živce. 

Krumpir ima znatan udio željeza koje ima ključnu ulogu u proizvodi crvenih i bijelih krvnih stanica, regulira razine stresa i pomaže u pravilnom radu imunološkog sustava. Tu je i magnezij koji se sjajno bori protiv stresa, a neophodan je za zdravlje cijelog krvožilnog sustava i mišića.

>> Krumpir je važan kao i zeleno povrće >>

Kalij je vrlo važan elektrolit koji pomaže u regulaciji rada srca i živaca, obnavlja neke važne funkcije među kojima vrijedi istaknuti aktivnost bubrega, smanjenje oteklina i opuštanja kontrakcija mišića. 

Krumpir je pun karotenoida kao što je beta-karoten koji snaže imunološki sustav i čuvaju vid, štite od starenja i smanjuju rizik za dobivanje raka. Prehrana bogata karotenoidima smanjuje rizik od raka pluća za 30 posto.

Uz sve navedeno, krumpir ima prirodni šećer koji se polako otpušta u krvotok, osiguravajući ravnomjeran dotok energije tijekom dužeg perioda. 

Ako vam je ponestalo ideja, pročitajte kako napraviti odličan pire krumpir na 10 novih načina.

15.06.2014. 09:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh