Zašto je krumpir genijalna hrana
Krumpir se, prilično nezasluženo, obično nalazi na listi namirnica koje bismo trebali izbjegavati, a zapravo se radi o sjajnoj hrani
Krumpir neki svrstavaju u superhranu, štoviše, unatoč tome što ga ne vole u medijima, no ako poslušamo nutricioniste, brzo ćemo promijeniti mišljenje jer oni tvrde da krumpir ima cijeli niz nutrijenata nužnih našem tijelu.
Tako je, primjerice, sjajan izvor velikog broja vrlo korisnih vitamina, poput B6 koji smanjuje razinu homocisteina, snažnog čimbenika rizika za razvoj arteroskleroza i uzročnika moždanog udara. Uz to je prepun vitamina C, o čijim prednostima ne treba ni govoriti, ali i vitamina D, ključnog za imunološki sustav tijekom zimskog razdoblja.
>> Sve dobrobiti i koristi krumpira >>
Vitamin D diktira naše razine energije i raspoloženje, a uz to gradi zdrave kosti, podržava rad štitnjače i čuva kožu, srce, zube i živce.
Krumpir ima znatan udio željeza koje ima ključnu ulogu u proizvodi crvenih i bijelih krvnih stanica, regulira razine stresa i pomaže u pravilnom radu imunološkog sustava. Tu je i magnezij koji se sjajno bori protiv stresa, a neophodan je za zdravlje cijelog krvožilnog sustava i mišića.
>> Krumpir je važan kao i zeleno povrće >>
Kalij je vrlo važan elektrolit koji pomaže u regulaciji rada srca i živaca, obnavlja neke važne funkcije među kojima vrijedi istaknuti aktivnost bubrega, smanjenje oteklina i opuštanja kontrakcija mišića.
Krumpir je pun karotenoida kao što je beta-karoten koji snaže imunološki sustav i čuvaju vid, štite od starenja i smanjuju rizik za dobivanje raka. Prehrana bogata karotenoidima smanjuje rizik od raka pluća za 30 posto.
Uz sve navedeno, krumpir ima prirodni šećer koji se polako otpušta u krvotok, osiguravajući ravnomjeran dotok energije tijekom dužeg perioda.
Ako vam je ponestalo ideja, pročitajte kako napraviti odličan pire krumpir na 10 novih načina.
Novi komentar