« Život
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
LOŠA STRANA DEMOKRACIJE

Zajedno smo gluplji

Dokazano je da zajedničkim snagama donosimo loše odluke što znanstvenici povezuju s uzrocima financijske krize

Ljudi
Ljudi (Free Digital Photos)
Više o

demokracija

,

financijska kriza

,

ljudska glupost

Pojedinačne odluke po uvriježenom pravilu "dvije glave su pametnije od jedne" trebale bi voditi do najboljeg mogućeg rješenja. No zašto je unatoč tome došlo do financijske krize i brojnih loših političkih odluka građana na demokratskim izborima? Najnovije istraživanje pokazuje da smo zajedno (uz jedan važan preduvjet) zapravo gluplji.

Eksperiment je proveden u Švicarskoj, a znanstvenici su željeli dokazati da se inteligencija mase vrlo brzo može pretvoriti u masovno zaglupljivanje. Ukupno 144 studenata iz Zuricha u sklopu istraživanja moralo je odgovoriti na šest različitih pitanja - između ostalog, o gustoći naseljenosti Švicarske, dužini švicarsko-talijanske granice i broju ubojstava u zemlji 2006. godine. Radi se o podacima koje su svi negdje čuli, ali ih malo tko pamti.

Kako bi ispitanici bili motivirani, znanstvenici su najtočnije odgovore novčano nagrađivali. Dio ispitanika nakon prve samostalne procjene dobio je informaciju o srednjoj vrijednosti zajedničkih odgovora svih studenata, dok je ostatak umjesto srednje vrijednosti dobio uvid u sve pojedinačne odgovore. Svako pitanje ponovljeno je pet puta.

Rezultati pokazuju da su prvi pojedinačni odgovori u pravilu bili najbolji. Što su studenti više znali o tuđim procjenama, to je grupna inteligencija padala, napisali su znanstvenici u časopisu "Proceedings of the National Academie of Sciences". Također, studenti su pod utjecajem drugih bili sve sigurniji u svoje odgovore, iako su objektivno bili sve dalje točnom odgovoru.

"Došlo je do efekta povjerenja kojeg možemo povezati i s globalnom financijskom krizom. Kada svi oko vas donose slične odluke kao vi sami, postajete sve sigurniji u svoj odabir. Na temelju tuđih znanja i odluka često mijenjamo vlastite stavove, što vidimo i u politici i u ekonomiji. Konsenzus koji proizlazi iz takvog oblika povjerenja zapravo može biti vrlo štetan", zaključuju švicarski istraživači koji naglašavaju da je za reprezentativnu demokraciju važno da pojedinac prilikom donošenja odluke ne zna što su odlučile osobe iz njegove okoline.  

17.05.2011. 22:15:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    18.05.2011. 00:27
    nema kraja gluposti znanstvenika... kriza je temelj zapadnjačkog društvenog sustava, a ne pojedinca... sama činjenica da centralna banka posuđuje novac (kojeg tiska) uz kamatu stvara krizu u samom početku ciklusa :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh