Zagađujemo okoliš jer proizvodimo previše hrane
Bacamo 50% svega što proizvedemo, a ako tako nastavimo svi ćemo ostati bez hrane
Carlo Petrini, osnivač pokreta "Slow Food" je prije četiri godine izdao knjigu „Kako nas hrana jede" u kojoj opisuje paradoksalan odnosi ljudi prema hrani. Petrini je stoga idealan sugovornik za prigodan razgovor o hrani i okolišu.
Spomenuli ste brojne paradokse. Između ostalog tvrdite da načinom na koji jedemo uništavamo Zemlju. Zašto?
Najveći razlog zbog kojeg smo si uništili ekosustav i okoliš doveli u ovakvu situaciju je upravo proizvodnja hrane. Nalazimo se na prekretnici jer više ne možemo od Zemlje tražiti više resursa.
U kontekst zagađivanja okoliša se uglavnom spominju globalno zatopljenje, nafta, automobilimi i smeće....
Sve su to bitni čimbenici, ali oni predstavljaju samo manji dio negativnog utjecaja. Moramo se konačno suočiti sa činjenicom da gotovo 50% hrane koju proizvedemo bacamo direktno u smeće.
50%? Nije li to previše?
Proizvodimo za 12 milijardi ljudi iako nas je samo sedam milijardi, a jedna milijarda nema pristup našim resursima. To je i više nego dokaz da smo stvorili apsurdan sustav. Imamo dvije mogućnosti - možemo konačno shvatiti da je model bolestan i da nešto moramo promijeniti ili jednostavno nastaviti dalje. Ako se odlučimo za drugu opciju dovest ćemo čovječanstvo do ruba.
Što konkretno možemo učiniti?
Moramo obrazovati ljude, a i političari moraju početi donositi velike odluke iza kojih će čvrsto stajati. Znamo da milijarda ljudi nema pristup hrani, a najbolje čega smo se sjetili je da proizvedemo više umjesto da se prestanemo rasipavati hranom. Trebamo promjenu, jer ćemo u suprotnom svi ostati gladni.
Novi komentar