« Lifestyle
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
PAMETNI TURISTI

Uštedite i živce i novac prilikom odmora

Ako ste među onima kojima novac ne pada s neba, najbolje bi bilo da dobro isplanirate odmor na koji idete

Uštedite i živce i novac prilikom odmora
Uštedite i živce i novac prilikom odmora (Shutterstock)
Više o

turizam

,

top putovanja

,

turisti

,

odmor

,

ušteda

Putovanje Europom, razgledanje znamenitosti u Aziji, safari u Africi... Naravno da želite sve to isprobati. Nažalost, cijena toga je paprena. Zrakoplovne karte, hrana, hoteli, naknade, ostali putni troškovi, sve to se mora uzeti u obzir. Ako niste jedni od onih kojima novac ne predstavlja problem, evo na što trebate obratiti pozornost prilikom planiranja putovanja.

Uradite svoju domaću zadaću. Ne budi baš potpuno ležerni. Kada planirate put na sasvim novu destinaciju isplati se obaviti malo istraživanje. Saznajte koja je najjeftinija vrsta prijevoza, je li bolje ići u hotele, apartmane, hostele ili u privatan smještaj. Zatim, kakva je domaća kuhinja. Suzite interese - ako volite umjetnost, potražite muzeje i galerije. To će vam uštedjeti vrijeme jednom kad napokon dođete do željenog odredišta.

Budžet. U budžetu imajte stavku za sve, naročito za šoping. Dakle, za šoping, slobodno vrijeme, izlete, izlaske. Morate zapamtiti da iako ste na odmoru to ne znači da je u redu trošiti na sve i svašta i koliko vas je volja (osim ako ste debelo potkovani u financijskom smislu). Dobar raspored budžeta spriječit će vas da previše trošite.

Čemu služi Google? Odmah pronađite sve potrebne činjenice. Iskoristite Internet maksimalno. Zapišite lokacije koje želite posjetiti kao i važnije telefonske brojeve. Također saznajte sve moguće cijene smještaja, putnih troškova, hrane. Posjetite forume i proanalizirajte tuđa iskustva.

Ne budite snob. To je prva turistička zapovijed. Normalan razgovor s ljudima može vas daleko odvesti i dati vam uvid u mnogo informacija. Pitajte i reći će vam se. Razgovarajte s lokalnim stanovnicima - možete saznati mnoge stvari kojih nema u brošurama i na Internetu.

Budite pametan potrošač. Kad kupujete 'u tuđini' morate se podsjetiti da tu stvari ne funkcioniraju kao kod kuće. Ako ne poznajete cijene, muljatori će odmah uočiti da ste turist i lako vas obrlatiti. Pokušajte se cjenkati ako je takva praksa ustaljena u mjestima koja posjećujete. I ne dajte se prevariti. Posjetite i buvljake - to su mjesta na kojima možete naletjeti na svakojake zanimljive stvari.

Upravljanje vremenom. Svi bismo mi htjeli vječno ostati na odmoru, ali moramo živjeti s činjenicom da to jednostavno nije moguće. Kako vam je vrijeme ograničeno, iskoristite ga u potpunosti. Planirajte svaki dan. Imajte jasan raspored. Možda vam se čini da je spontanost bolja, ali iskustvo govori drugačije.

Zabavljate se. To je na kraju najvažnije.

20.04.2010. 22:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh